Jüpiter'in uydusunda atmosfer varmış

Güncelleme Tarihi:

Jüpiterin uydusunda atmosfer varmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Pathfinder (Kaşif) adlı uzay aracı Mars'ta hayat olup olmadığını araştırırken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) güneş sisteminin beşinci gezegeni Jüpiter'in uydularından Avrupa'da ince bir atmosfer tabakası olabileceğini açıkladı. Bilimadamları, daha önce donmuş su kütlelerinin tesbit edildiği Avrupa uydusunda mikroorganizma düzeyinde de olsa yaşam olup olmadığı sorusuna cevap arıyor. Avrupa ile ilgili bulgular Amerikan Science Dergisi'nin son sayısında yayınlandı. Avrupa'da hava bulunduğu yolundaki araştırmanın altında yine Pathfinder'ı Mars'a gönderen Pasedena NASA Jet Fırlatma Merkezi'ne bağlı bilimadamlarının imzası var. Galileo uzay aracıyla Jüpiter ve uydularını inceleyen bilim adamlarından Arvydas Kliore, şimdilik uzaydan gelen haberlerin Avrupa'da hayat olup olmadığı sorusuna açıklık kazandırmadığını söyledi.

Avrupa gezegeninin çevresinde elektrik yüklü partiküllerin dolaştığı iyonosfer adı verilen bir atmosfer tabakasının bulunduğu sanılıyor. Kliore'ye göre Avrupa, Jüpiter'in yüksek çekim gücünün etkisinde. Jüpiter'in manyetik alanındaki enerji yüklü partiküller, buz kütleleri halinde hızla Avrupa'ya çarpıyor. Çarpışma sırasında büyük bir enerji oluşuyor, serbest kalan partiküller, iyonosfer tabakası oluşturuyor.

Galileo ekibi daha önce de Jüpiter'in dört büyük uydusundan biri olan Io'nun bir atmosferi olduğunu gösterir bulgular elde etmişlerdi. 2.5 ton ağırlığındaki Galileo uzay aracı, 1989 yılında fırlatılmış, 1995 yılının Aralık ayında Jüpiter'e ulaşmıştı. Galileo 2 yıldan bu yana Jüpiter'in yörüngesinde ve gezegenli ilgili bilgiler geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!