Jöle gibi sallandık

Güncelleme Tarihi:

Jöle gibi sallandık
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'nin Seattle kentinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem, sadece 1 kişinin kalp krizinden ölümüne ve 25 kişinin yaralanmasıyla atlatıldı. Amerika'da Türkiye büyüklüğünde bir alanda hissedilen depremin ardından ‘‘Öncü mü, artçı mı’’ tartışması başladı. Tartışma, tüm ülkede yeni ve daha büyük deprem korkusu yarattı.

Seattle ve çevresiyle birlikte Kuzey Pasifik kıyısının büyük bölümünü sallayan depremin ardından Amerikalıları, aynı bizde olduğu gibi ‘‘büyük deprem’’ korkusu sardı. Türkiye'de Marmara depremi sonrasında ‘‘büyük İstanbul depremi’’ beklentisi çıkmıştı. Aynı biçimde Amerika'da da Kaliforniya'nın beklenen büyük depreminin ne zaman geleceği soruları soruluyor.

Uzmanlar, her zaman olduğu gibi depremleri önceden tahmin etmenin imkansız olduğunu belirtirken Kaliforniya eyaletinin altından geçen St. Andreas Fay Hattı'nın her an büyük bir kırılmaya maruz kalabileceği korkusu, önceki günkü depremle birlikte daha da arttı.

Buffalo Üniversitesi Deprem Araştırmaları Merkezi müdür yardımcısı Andrea Dargush, ‘‘Bir deprem başka büyük bir depremin habercisi olabileceği gibi, uzun bir süre yeni depremler olmayacağı anlamına da gelebilir. Ancak hiçbir depremi önceden tahmin etmenin hiçbir yolu yok’’ diye konuştu. Washington Eyaleti'nde bundan önceki en büyük deprem 7.1 büyüklüğündeki 1949 depremiydi.

HALK PANİKTE

Kentin en yüksek binası Columbia Tower'da bulunan Avukat Gail Draper, yaşadığı anları ‘‘İçinde bulunduğumuz bina jöle gibi sallandı. Korku içinde kendimizi dışarı attık’’ diye anlattı. ABD Başkanı George W. Bush, depremden etkilenenlere gereken tüm yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu arada, ABD'deki depremle hemen hemen aynı saatlerde meydana gelen Orta Amerika'daki deprem arasında bir bağlantı olmadığı bildirildi. Amerika Jeofizik Servisi'nden (USGS) John Minsch adlı uzman, ‘‘Meydana gelen bu iki deprem birbirinden tamamen farklı fay sistemi üzerinde olmuştur. Bu iki depremin birbiriyle hiçbir bağlantısı yoktur’’ dedi.

Zarar 15 milyar dolar

Depremde bir kişinin öldüğü, yaralı sayısının ise 5'i ağır olmak üzere 25'e yükseldiği bildirildi. Washington eyaleti Valisi Gary Locke, depremin milyarlarca dolar zarara neden olduğunun sanıldığını ve bölgede olağanüstü durum ilan ettiğini belirtti. Yetkililer, hasarın 15 milyarı doları geçebileceğini söylüyor. Locke, ölen kişinin Seattle Havaalanı yakınındaki Burien semtinde depremin ardından kalp krizi geçiren 66 yaşında bir kadın olduğunu söyledi. En çok zararın 19'uncu yüzyıldan kalma tuğla binaların bulunduğu kent merkezinde olduğu belirtiliyor. En fazla hasar gören binalardan biri, çoğu yaşlılardan oluşan 220 yoksul insanın yaşadığı ‘‘Downtowner’’ adlı salaş bir otel oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!