İtfaiyede devrim

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyede devrim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bir Hollandalı, normalde ancak yüzlerce litre suyla söndürülebilecek yangını sadece 4 litre suyla söndürebilen mucize bir su tüfeği yapmayı başardı.

Frans Steur adlı bir Hollandalı mucidin geliştirdiği ‘‘Yoğunlaş-tırılmış ateş söndürücü'', farklı bir püskürtme tekniği ile çalışıyor. İsveç, Japonya, Kanada gibi ülkelerin itfaiye teşkilatlarında kullanılmaya başlanan yeni teknik şöyle çalışıyor:

Su hava basıncıyla itiliyor

Su, hava basıncı ile saniyede birkaç yüz kez açılıp kapanan bir subaptan saatte 400 km. hızla itiliyor. Bu arada sıkıştırılmış hava su moleküllerini parçalıyor. Eski sistemde normal olarak 700-2 bin mikron arasında olan damlacık büyüklüğü 5-200 mikrona düşüyor.

Alevlerin ısısını düşürüyor

Bu ölçülerdeki damlacıktan 250 tanesi, bir topluiğne başı ediyor. Bu yöntemle az miktarda su harcayarak, alevlerin ısısı azaltılıyor. Sistem yanan mobilya dolu bir odadaki ısıyı sadece 2 litre su harcayarak 1000 dereceden 40 dereceye düşürmeyi başarıyor.

Sırtta da taşınıyor

İtfaiyenin yüzlerce litre su püskürtmek zorunda olduğu yanan bir otomobili söndürmek için 4 litre, alevler içindeki bir kütük evi söndürmek içinse 7.5 litre su yetiyor. Az su yettiği için bu söndürme tüfeği sırtta da taşınabiliyor.

En küçük itfaiye aracı

Dev gökdelenlerdeki yangınlar ise, açık bir camdan helikopterle su püskürterek söndürülebiliyor. Ayrıca 50 litrelik tankı bulunan dünyanın en küçük itfaiye araçlarının fabrikalarda bulundurulması, yangın tehlikesine karşı yeterli oluyor.

Su tüfeği nasıl çalışıyor

Yoğunlaştırılmış ateş söndürücü sistemi sırtta da taşınabiliyor. Bu yöntemle, tanktaki 15 litre su, 1500 litrelik suyun söndürme gücüne sahip.

Yeni yöntem

Su tüfeğinden çıkan minicik su damlaları, eski sisteme göre çok daha etkili oluyor.

4 litre suyla arabayı söndürüyor

Haberin Devamı

Cayır cayır yanan bir arabayı yoğunlaştırılmış ateş söndürücü ile sadece 4 litre suyla söndürmek mümkün. Böylece hem kimyasal madde kullanılmamış oluyor, hem de oluşabilecek hasar ve çevreye verdiği zarar en aza indirilmiş oluyor. Dünyanın en küçük itfaiye aracı 50 litrelik bir tanka sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!