İtalya'da ‘kot pantolon’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

İtalyada ‘kot pantolon’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalya'da temyiz mahkemesinin, kot pantolon giyen kadına tecavüz edilemeyeceğine karar vermesi ülkeyi ayağa kaldırdı. Karar ülkedeki hukukçular ve politikacılar tarafından, ‘‘Adalet 30 yıl geriye gitti’’ tepkileriyle protesto edildi.

İtalya'nın en yüksek temyiz mahkemesi önceki gün, 45 yaşındaki bir sürücü kursu eğitmeni hakkında tecavüz suçuyla mahkumiyet kararını, ‘‘Olay sırasında 18 yaşındaki kadın öğrenci kot pantolon giydiği için tecavüzün gerçekleşmesi olanaksızdır’’ gerekçesiyle bozdu. Mahkeme kararında, ‘‘Herkesçe bilinir ki, kot pantolon, onu giyen kişinin yardımı olmadan kısmen sıyırılamaz... Üstelik kurban bütün gücüyle direniyorsa pantolonu çıkarmak olanak dışıdır’’ denildi.

1992 yılında Rosa adlı bir genç kadın, Potenza Kenti’nde sürücü okulu hocası tarafından tecavüze uğradığı iddiasıyla dava açmıştı. Birinci mahkemede beraat eden adam, bir üst mahkeme tarafından 2 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın avukatları, kadının kendi isteğiyle seviştiği iddiasıyla kararı temyiz ettirdi.

Temyiz mahkemesinin beraat kararı, İtalya'daki birçok hakim, savcı, avukatlar ve politikacılar tarafından şiddetle protesto edildi. Ülkenin önde gelen hukukçuları, ‘‘Hukuk sistemi 30 yıl geriye götürüldü’’ diyerek 30 yıl önceki bir vakaya atıfta bulundular. O yıllarda Sardunya'daki bir tecavüz davasında da hakim, kot pantolon giyen tecavüz kurbanının gönüllü olarak seks yaptığını ileri sürerek, ‘‘Bilindiği gibi kot pantolon kolay kolay çıkarılamaz’’ demişti.

İtalyan Parlamentosu'nun kadın milletvekilleri de kot pantolon giyerek kararı protesto ettiler. Parlamento binası önünde toplanan kadın milletvekilleri, ‘‘Blucin: Tecavüze engel’’ yazılı pankartlar taşıdılar.

Aşırı sağcı Milli Birlik Partisi'nden milletvekili Alessandra Mussolini de tepkisini şöyle dile getirdi: ‘‘Bu karar kabul edilemez. İtalya'daki bütün kadınlar için tehlike işaretidir. Bu karar değiştirilinceye kadar kot pantolon giyeceğiz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!