İtalya Türkiye'ye verilecek 3 milyar euro'luk kaynak üzerindeki blokajını kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

İtalya Türkiyeye verilecek 3 milyar euroluk kaynak üzerindeki blokajını kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 11:29

Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için kullanılmak üzere oluşturulmasına karar verdiği 3 milyar euro’luk kaynağı farklı nedenlerle bloke eden İtalya, bu konudaki çekincelerini kaldırma kararı aldı.

Haberin Devamı

Teknik çalışmaların kısa sürede tamamlanarak kaynağın tamamıyla kullanılabilir hale gelmesini sağlayacak bu karar İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından açıklandı. Renzi, “Bu noktada insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiye’ye katkı sağlayacağız” dedi.

İtalya Türkiyeye verilecek 3 milyar euroluk kaynak üzerindeki blokajını kaldırdı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi

İtalya’nın blokajını bir an önce kaldırması konusunda özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel yoğun çaba harcıyordu. Roma’nın kararı ise AB Komisyonu’nun üye ülkeler tarafından bu kaynağa aktarılacak paranın İstikrar ve Büyüme Paktı içinde sayılmayacağını başka bir deyişle İtalya’nın açıkları arasında sayılmayacağını tekrar teyit etmesinin ardından geldi. 

Haberin Devamı

EN FAZLA KATKI BERLİN’DEN

Türkiye’nin göç akınını frenlemesine katkı amacıyla oluşturulan kaynağın yaklaşık 1 milyar euro tutarındaki bölümü AB bütçesinden karşılanacak. Geri kalan 2 milyar euro ise AB üyesi ülkelerin ulusal bütçelerinden yapılacak katkılarla tamamlanacak. Yapılan son güncellemeler ışığında aslan payı 427.5 milyon euro ile Almanya’ya düşüyor. En fazla katkı sağlayacak diğer ülkeler ise İngiltere (327.6 milyon euro), Fransa (309.2 milyon euro) ve İtalya (224.9 milyon euro) olacak.

RUM KESİMİ VERMİYOR

Pakete Güney Kıbrıs Rum Kesimi dışındaki tüm AB ülkeleri katkı sağlayacak. Rum Yönetimi ise siyasi gerekçelerle katkıda bulunmayacak. Rum Kesimi’nin payına düşen 2.3 milyon euro düzeyindeki kaynağın Türkiye yerine Ürdün ve Lübnan’a destek amacıyla kullanılmak üzere AB bütçesine aktarılması kararlaştırıldı.

AB PROJE BEKLİYOR

Türkiye’ye para akışının başlaması için Suriyeli mültecilere yönelik projelerin AB’ye iletilmesi ve bunların uygun olduklarının belirlenmesi gerekiyor. Paranın ne şekilde kullanılacağı konusunda son söz AB Komisyonu’nda olacak. Para aktarılacak projelerin ve öncelikli alanların belirlenmesinde Türkiye’ye danışılacak ancak veto yetkisi Brüksel’de olacak. Paranın kullanımı sıkı şekilde denetlenecek. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!