İsyan cumhuriyetin kalbinde

Güncelleme Tarihi:

İsyan cumhuriyetin kalbinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2005 11:31

Fransa’daki varoş ayaklanması Paris’in göbeğine kadar dayandı. Dün sabaha karşı, Republique (Cumhuriyet) semtinde araçlar yakıldı. Yayılan şiddet olaylarının 11'inci gecesinde, ülke genelinde 1408 araç yakıldı, 321 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Sarkozy, ‘Suçlular cezasını bulacak. Cumhuriyet, şiddeti kabul edemez’ dedi.

Haberin Devamı

Paris'in banliyölerinde başlayan ve daha sonra ülke geneline yayılan şiddet olaylarının 11'inci gecesinde, 2'si ağır 10 polis yaralandı.

Paris'in güneyindeki Grigny'de polis ve protestocular arasında çatışma çıktı.  Kuzey Afrika kökenli protestocu bir grup, polis araçlarının camlarını kırdı. Polis göstericileri dağıtmak için çok sayıda gözyaşartıcı bomba kullanırken, 2'si ağır 10 polis yaralandı.

34 POLİS YARALANDI

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Essonne Bölgesi'nin Grigny kesiminde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

LCI Televizyonu çatışmalarda silah sesi de duyulduğunu bildirirken, dün akşam meydana gelen olaylarla birlikte yaralı polis sayısı 34'e yükseldi.

POLİS ARAÇLARININ CAMLARI KIRILDI

Grigny'de bulunan polis merkezinde çıkan çatışmadan hemen sonra olay yerine giden DHA muhabiri, polis araçlarının camlarının kırıldığını gördü.

Haberin Devamı

Görgü tanıkları protestonun küçük bir grupla başladığını ve giderek arttığını söyledi. Artan kalabalığı dağıtmak için polisin gözyaşartıcı bomba kullandığını anlatan görgü tanıkları, göstericilerin de taş ve sopalarla polise saldırdığını belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANI SARKOZY OLAY YERİNDE

Öte yandan Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, üst düzey güvenlik yetkililerini Paris'in kuzey banliyölerinden Bobigny'de bulunan polis merkezinde dün gece saat 23.00 sıralarında ziyaret etti. Sarkozy'nin polis merkezine gelmesinden kısa bir süre önce Grigny'de çıkan olaylarda 2 polis memurunun yaralandığı bilgisi gazeteciler arasında dolaşırken, yetkililer bu haberi doğrulamadı.

"GERİLLA SAVAŞI MI BAŞLIYOR?"

Yaralanan polisler olduğunu doğrulayan Sarkosy ise hastanede yatan polisleri ziyaret edeceğini söyledi. Güvenlik güçlerini özverili çalışmalarından dolayı kutlayan Sarkozy, “Eğer biz güvenliği sağlayamazsak, mafya ve çete düzeni hakim olur” dedi.

Fransız halkının suçluların yakalanması konusunda güvenlik güçlerine yardımcı olduğunu kaydeden Sarkozy, olaylara karışan ve kısa sürede yakalanan kişilerin adalete teslim edildiğini belirtti. Sarkozy polis merkezinden ayrılırken bir gazetecinin yaralanan polisleri hatırlatarak, “Gerilla savaşı mı başlıyor?” şeklindeki sorusuna ise cevap vermedi.

Haberin Devamı

"TAVİZ YOK" MESAJI

Başbakan Dominique de Villepin’in ilgili sekiz bakanla yaptığı acil kriz toplantısından sonra olayların üzerine kararlılıkla gidilerek taviz verilmeyeceği mesajı verildi. İçişleri Bakanı Sarkozy, ‘Suçluların cezasını mahkemeler verecek. Herkes araçları ateşe vermenin cezası ağır bir suç olduğunu bilmelidir. Şiddet çözüm değildir ve kimseye faydası yok. Cumhuriyet devleti, şiddeti kabul edemez’ diye konuştu.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Polis Sendikası Genel Sekreteri Marc Gautron, daha fazla gencin tutuklanması gerektiğini söyledi. “Ne kadar fazla göstericiyi yakalayıp adalete teslim edersek, güvenliği sağlama imkanımız da o kadar çok olur” diyen Gautron, yaralanan ve durumu ağır olan 2 polisin hastanedeki tedavisinin devam ettiğini belirtti. Gautron, asayişin sağlanması için alınan tedbirlerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

ARAÇ YAKMA REKORU

Paris çevresinde 10 gün önce başlayan varoş isyanı, tüm güvenlik önlemlerine rağmen Paris’in kalbine ulaştı. Tehlikeli boyutlara tırmanan isyan ilk kez kent merkezindeki Republique (Cumhuriyet) semtine kadar sıçradı. Önceki gece araç yakma rekoru kırıldı.

Paris'in banliyölerinde başlayan ve daha sonra ülke geneline yayılan şiddet olaylarının 11'inci gecesinde, ülke genelinde 1408 araç yakıldı.

Sadece Paris’in merkezinde, 4’ü Republique semtinde olmak üzere 10 araç yakıldı. Olayların onuncu gecesinde 395 kişi gözaltına alındı.

/images/100/0x0/55eacca5f018fbb8f8977385


OLAYLAR DİĞER KENTLERE YAYILDI

İsyan Paris dışında Lyon, Avignon, Nantes, Nice, Strasbourg, Rennes, Rouen, Toulouse, Dijon, Pau, Marsilya gibi birçok kente yayıldı.

Kundaklamanın yanı sıra polisle de çatışan isyancı gençler okul, alışveriş merkezleri, Mc Donald’s ve diğer işyerlerine saldırdı.

Haberin Devamı

Paris yakınlarındaki Evreux bölgesindeki bir alışveriş merkezini kundaklamaya çalışan maskeli gençler polise beyzbol sopası, zincir ve taşlarla saldırdı, iki taraftan yaralananlar oldu. Güçlü projektörleri ile video kamerası olan 7 helikopterle taranan eylem bölgelerinde 2300 polis görev yapmasına rağmen olayların önüne geçilemiyor. Olayların başladığı günden bu yana 3500’ün üzerinde araç yakıldı, 800’den fazla kişi de gözaltına alındı.

Şiddet olayları, Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılan iki göçmen gencin hayatını kaybetmesi üzerine 10 gün önce başlamıştı.

AİLELER: ŞİDDETE SON VERİN

27 Ekim akşamı kimlik kontrolü yapan polis ekibinden kaçarken yüksek gerilim trafosuna sığınıp elektrik çarpması

/images/100/0x0/55eacca5f018fbb8f8977387
sonucu Kuzey Afrikalı Zyed Benna (17) ile Traore Bauna’nın (15) ölümü ve 17 yaşındaki Muhittin Altun’un ağır yaralanmasının ardından başlayan şiddet olayları üzerine ölenlerin aileleri ‘Şiddete son verin’ çağrısı yaptı. Ailelerin basına yaptıkları açıklamada ‘Biz sükunetin sağlanması ve her türlü şiddet olayına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Çünkü Fransa bunu hak etmiyor. Bu arada hükümetin gençlerin ölümüne yol açan olayla ilgili soruşturmayı en kısa zamanda tamamlamasını ve bölgemizdeki bir camiye atılan gaz bombasının sorumlularının ortaya çıkarılmasını istiyor ve hala Müslüman cemaatin resmi makamlardan saldırıya ilişkin bir özür dilemesinin bekliyoruz’ denildi.

Araç yakma rekoru

Araç yakma eylemleri ilk kez önceki gece Paris’in merkezine sıçradı ve dördü Republique semtinde, toplam 10 araç ateşe verildi. Cumartesiyi pazara bağlayan gece araç yakma rekoru kırıldı. Ülkede bir gecede toplam 1295 araç yakıldı, 321 kişi gözaltına alındı.

Kaddafi’den Chirac’a yardım önerisi

LİBYA resmi haber ajansı Jana olayları durdurmak için Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı telefonla arayarak yardım teklifinde bulunduğunu bildirdi. Habere göre Chirac, Libya liderine ilgisi için teşekkür ederek, ‘Durum kontrol altında’ diye güvence verdi.

DİNİ LİDERLER DEVREDE

Bu arada Fransa’daki Katolik ve İslam dininin yetkilileri hükümetle görüştükten sonra devreye girdi ve şiddet eylemlerinin durdurulması ve sükûnet çağrısı yaptı. Başpiskoposlar Birliği’nin yaptığı çağrıda, ‘Medya vasıtasıyla gösterilen şiddet görüntüleri toplumda güveni zedelemektedir’ denildi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Boubekir ise ‘Yetkililerden barış mesajı göndermesini bekliyorum, sarfedilen her kelimenin çok önemi vardır’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!