İsviçre serbest dolaşıma tekrar ‘evet’ dedi

Güncelleme Tarihi:

İsviçre serbest dolaşıma tekrar ‘evet’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2009 16:58

İSVİÇRE'de aşırı ırkçı partisi Halk Partisi'nin (SVP) önerisi ve isteği ile yapılan halk oylamasına yüzde 59.6 oranında ‘evet' oyu kullanılarak serbest dolaşım bir kez daha onaylandı.

Aylardan bu yana İsviçre toplumunu meşgul eden oylama sağcı partilerin zaferi ile son bulmuş oldu.

SVP'nin bu isteğine Radikal Parti, Yeşiller, Sosyalist Parti, Hıristiyan Demokrat Parti karşı çıktı. Oylamaya katılım oranı yüzde 52.99 olurken, 26 kantondan 22'si ‘evet' ve 4 kanton (Schwytz, Glaris , Ticino ve Appenzell) ise ‘hayır' dedi. ‘Evet' oylarının sayısı 1 milyon 517 bin 156, ‘hayır' oylarının sayısı ise 1 milyon 27 bin 644'te kaldı. Buna göre halkın yüzde 59.6'sı serbest dolaşım için ‘evet' derken, yüzde 40.4'ü ‘hayır'ı işaretledi.

SVP partisi serbest dolaşıma hayır derken yabancılar için ‘İsviçre’nin Leş kargaları' denilerek bunlara hayır denilmesini istemişti. SVP'den yapılan açıklamada partinin serbest dolaşıma olumlu baktığını ancak, Romen ve Bulgarlar'ın İsviçre'ye gelerek her sokak başında dilencilik yaptıklarını ve bununda İsviçre'nin imajını kötü yönde etkilediğini, ülkenin işsizlikle başının dertte olduğu sırada yabancıların işsizliği körükleyeceğini iddia etmişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!