Ä°sveç'teki Türkler 'soykırım' tasarısını protesto etti

Güncelleme Tarihi:

İsveçteki Türkler soykırım tasarısını protesto etti
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 22, 2010 12:02

İsveç parlamentosunun "Ermeni soykırımı" ile ilgili kararı bu ülkede yaşayan Türklerin tepkisine neden oldu. Başkent Stockholm'de toplanan yaklaşık 3 bin kişi parlamentoda alınan kararı protesto etti.

Haberin Devamı

Ä°sveç parlamentosunun 11 Mart tarihinde bir oy farkla kabul ettiÄŸi "soykırım" kararına tepki gösteren Türkler, dün Stockholm Sergel Torg Meydanı'nda toplanarak protesto mitingi düzenledi. Â

Gösteriye, Türk derneklerin yanı sıra çok sayıda Azeri, Uygur ve Tatar Türkü ile Türkmen de katıldı.

Kar ve yağmur yağışı altında iki saatten fazla süren gösteride Türk ve İsveç'in milli marşlarını okuduktan sonra, 1915 yılında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan protestocular, zaman  zaman sloganlar da atarken, ellerinde "Parlamento mahkeme değildir", "Tarihi politize etmeyin" ve "Ermenistan, Hocalı şehrini yok etti" pankartları taşıdı.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu, İsveç Türk Gençlik Federasyonu,  Türk Kadınlar Federasyonu ve Azerbaycan Federasyonu ile bu federasyonların üyesi derneklerin ortaklaşa düzenlediği protesto mitinginde ortak hazırlanan bir basın bildirisi de okundu. Bildiride, uluslararası hukuku ilgilendiren konularda meclisin karar vermesinin yanlış olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Kararın düşmanlığa neden olabileceğine de dikkat çekilirken, okullarda,  iş yerlerinde, mahallelerde ayrımcılık yapılması ve tartışmalar çıkmasına neden olabileceği ifade edildi.

SOSYAL DEMOKRAT TÃœRKLERDEN Ä°STÄ°FA
İsveç'in Göteborg kentinde yaşayan Türklerin bir bölümü de alınan kararı protesto ederek, soykırım iddialarıyla ilgili karar tasarısının parlamentoda kabul edilmesine büyük destek veren Sosyal Demokrat Parti'den istifa etti.

Parti bünyesinde 1,5 yıl önce kurulan Göteborg Türk Sosyal Demokrat Derneği üyeleri, olağanüstü toplanarak, partiden istifa etmeyi ve derneği feshetmeyi oybirliğiyle kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!