İsveç, Norveç ve Danimarka'dan HDP operasyonu tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İsveç, Norveç ve Danimarkadan HDP operasyonu tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 18:48

HDP’ye yönelik operasyonların ardından Almanya’dan sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Stockholm maslahatgüzarını, Danimarka ve Norveç de Türkiye Büyükelçilerini, Dışişleri Bakanlıklarına çağırdı.

Haberin Devamı

Gün içinde İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström hükümetin resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada Türkiye’deki son gelişmelerden İsveç’in kaygısını dile getirmişti. İsveç Hükümeti’ni dışardan destekleyen Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt de çok sert bir açıklama yaparak Türkiye’yi "Çok hızlı bir şekilde diktatörlüğe gitmekle” suçladı.


Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez de HDP operasyonu ile ilgili Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Danimarka Radyosu’nun konu ile ilgili sorularını yanıtlarken, "HDP’nin liderlerinin dün gece gözaltına alındığı ve bugünkü tutuklanmalarına ilişkin gelişmeler çok sorunlu. Bu nedenle biz de Türkiye Büyükelçisi’ni, endişelerimizi ifade etmek ve dün aksam neler olduğu konusunda açıklama istemek üzere çağırdık" dedi.

Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, "Bu gelişmeler, Türkiye ve Danimarka arasındaki yakın işbirliğinin sürdürülmesini giderek zorlaştırıyor. Darbe girişiminden sonra gelişen tepkiler, herhangi birinin kabul edebileceği sınırları aşıyor. Darbe girişiminden sonra elbette bir yasal hesaplaşma olmalıydı; ancak bugüne kadar yaşananlar çok kaygı verici" diye konuştu.

Türkiye’nin Norveç Büyükelçisi de aynı gerekçelerle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!