İstihbarat birimlerinin Suriye ve İran raporu

Güncelleme Tarihi:

İstihbarat birimlerinin Suriye ve İran raporu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Suriye ve İran'ın terör örgütü PKK'ya destek vermesinin bir nedeninin de, Türkiye'nin laik demokratik yönetim biçimiyle başarılı olup, kendileri için örnek oluşturması endişesinden kaynaklandığı, bölgedeki bütün şiddet rejimlerinin de aynı sebepten Suriye'nin tutumuna seyirci kaldığı belirtildi.

İstihbarat birimleri, ‘Suriye ve İran’ın PKK terör örgütünü desteklemelerinin gerçek nedenlerini' araştıran ve MGK'ya sunulacak bir rapor hazırlandı. Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:

Suriye, Şii azınlığın iktidarda olduğu monarşiyle, İran ise şeriata dayalı teokrasiyle yönetilmekte ve her iki ülke yönetimi, kendi halklarını büyük bir baskı ve zulüm altında tutarak rejimlerini yaşatmaya çalışmaktadır.

Ancak, Suriye ve İran halklarının tüm ve baskı ve zulme karşı içten içe Türkiye'deki gibi % 98'i Müslüman olan bir ülkede İslamın serbestçe ve samimi olarak yaşandığı bir yönetim biçimine özlem duydukları, bu özlemin giderek artması durumunda, kendi rejimlerinin tehlikeye düşmesinden korkmaktadırlar.

Suriye ve İran, kendi halklarının bu özlemlerinin en yakın ve canlı örneği olan Türkiye'deki demokratik, laik ve çağdaş yönetim biçiminden etkilenmeye başladıklarını görmüşlerdir.

Bu nedenle, Türkiye'deki demokratik ve laik rejimin aleyhinde olan her türlü faaliyeti desteklemekte, kendi ülke halklarına, Türkiye'deki rejimin İslam karşıtı ve başarısız olduğu yönünde yoğun propaganda yapmaktadırlar.

Türkiye'nin mevcut rejim içerisinde başarılı olmasını engellemek için Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ermenistan gibi Türkiye düşmanı olan ülkelerle işbirliği içindedirler.

Eğer Türkiye, Müslümanların yaşadığı bir ülke olarak, mevcut yönetim biçimiyle gelişmesini sürdürmesi durumunda, bundan her iki devletin monarjik ve teokratik yönetimlerinin rahatsız olacağı açıktır. Her iki ülke bu rahatsızlıklarını politikalarına yansıtarak Türkiye'nin gelişmesini engellemek maksadıyla Türkiye aleyhindeki her türlü faaliyete destek vermektedirler. Suriye ve İran'ın, ülkemizin gelişmesini engellemeye yönelik hareketleri başarısız olduğu takdirde, her iki ülkenin halkı ‘Neden biz de Türkiye gibi olmuyoruz?’ sorusunu kendilerine sormaya başlayacaklardır.

Suriye ve İran'ın, teknoloji nedeniyle küçülen bir dünyada vatandaşlarının, komşuları olan Türkiye'deki gelişmeyi er veya geç görecekleri ve yönetimlerini Türkiye benzeri rejim için zorlayacakları açıktır. Bu nedenle de Suriye ve İran, Türkiye'deki laik demokratik sistemin başarılı olmasını istememektedirler ve Türkiye aleyhindeki faaliyetlere de bu gerekçeyle destek vermektedirler.

Bunun yanında, bazı Avrupa devletlerinin Suriye ve İran gibi ülkelerde mevcut olan sistemden çıkarları bulunmaktadır. Bunun başında da, petrole hakim olmak isteği bulunmaktadır. Batı ülkeleri, Türkiye'nin başarılı olması durumunda kontrolleri altında bulunan Arap ülkelerinin yukarıda sözü edilen değişim içine girebileceğinden endişe etmektedir

Suriye ve İran'ın, PKK'ya verdikleri desteğe, teokratik ve monarjik yönetim biçimlerine sahip olan diğer bazı Ortadoğu ülkelerinin sessiz kalmaları yukarıda açıklanan temel nedenlerden kaynaklanmaktadır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!