İstifayla gelen bölünme tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

İstifayla gelen bölünme tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2003 01:05

Gürcistan'da ‘seçimde hile’ krizi, Cumhurbaşkanı Şevardnadze'nin istifasını getirdi. Ancak ülke, şimdi de bölünmenin eşiğinde.

Haberin Devamı

Acaristan, Tiflis'le bütün bağlarını kopardığını ilan etti.

Şevardnadze, muhalefet liderleriyle yaptığı toplantıdan sonra Gürcistan Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa etti. İstifada polis birliklerinin saf değiştirmesi etkili oldu. İstifa haberi duyulur duyulmaz muhalefet zafer kutlamalarına başladı.

Acaristan Özerk Cumhuriyeti ise Tiflis’le ilişkileri kesti. Yeni Cumhurbaşkanı 45 gün içinde seçilecek. Seçim gerçekleşene kadar bu görevi muhalefet lideri Burconadze vekaleten yürütecek.

Gürcistan'da 2 Kasım'daki seçimlerin ardından cuma akşamı parlamento ve devlet başkanlığı sarayı baskınlarla tırmanan gerginlik, Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'nin istifasıyla yeni bir boyut kazandı. Muhalefet zaferini kutlamaya başlarken, Gürcistan'a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Aslan Abaşidze, Tiflis ile bütün ilişkileri kestiklerini açıkladı ve olağanüstü hal ilan etti.

Şevardnadze'den boşalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin anayasa gereği 45 gün içinde yapılması zorunluluğu da belirsizliğin sona ermediğini gösteriyor. Muhalefetin bir kanadı Cumhurbaşkanı'nın yasal süre içinde seçilmesini savunurken, öteki kanadı bu konuda bir açıklama yapmadı.

Şevardnadze, arabuluculuk için Tiflis'e gelen Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un da katıldığı bir toplantıda, muhalefet liderleri Mihail Sakaşvili ve Nino Burconadze ile, Ortaçalar semtindeki konutunda görüştükten sonra istifa etti. Özel Rustavi-2 televizyonu, Rusya Dışişleri Bakanı İvanov'un görüşmelerden çekildiğini, Şevardnadze ile muhalefet liderlerinin kendi aralarında görüşmeleri sürdürüceklerini söylediğini duyurdu.

POLİS SAF DEĞİŞTİRDİ

Şevardnadze, ikametgahından ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşadıkları süreç kansız bittiği için derin huzur duyduğunu söyledi. Muhalefet liderleriyle çok ciddi görüşmelerde bulunduklarını belirten Şevardnadze, ‘‘Sakin sessiz bir şekilde gittiğini, ancak bundan sonra yapacağı çok işleri olduğunu’’ söyledi. Bir gazetecinin, ‘‘Nereye gidiyorsunuz?’’ sorusuna karşılık, ‘‘Eve’’ diyen Şevardnadze, kendisinden sonra kimin iktidar olacağı yolundaki soruya da ‘‘Bu benim işim değil’’ yanıtını verdi.

Şevardnadze'nin istifasıyla boşalan Cumhurbaşkanlığı'na muhalefet liderlerinden Nino Burconadze vekalet edecek.

Şevardnadze'nin istifasında, İçişleri Bakanlığı'na bağlı polis birliklerinin son anda muhalefetin safına geçmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Rustavi-2 televizyonu, Şevardnadze'nin, kendisinin ve ailesinin dokunulmazlığı koşuluyla istifa dilekçesini imzaladığını duyurdu. Rus Rua-Novosti ajansı, Şevardnaze'nin başkanlık uçağıyla Tiflis'ten ayrıldığını duyurdu. Muhalefet de aynı yönde açıklamalar yaparken, sözcüsü Şevardnadze’nin Tiflis’ten ayrılmadığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in sözcüsü Bela Anda, Şevardnadze'nin iki almanyanın birleşmesinde yüksek siyasi irade gösterdiğini ve isterse Almanya'ya gelebileceğini, bundan memnuniyet duyulacağını söyledi. Şevardnadze'nin uçağınının 1000 km menzile alaştıracak yakıtı olduğu belirtiliyor.

İki gündür parlamento önünde bekleyişlerini sürdüren onbinlerce muhalefet yandaşı gösterici, havai fişeklerle zafer kutlamalarına başladı.

Acaristan: İlişkileri kestik

Gürcistan’daki gelişmeler üzerine, Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Aslan Abaşidze, Tiflis'le bütün ilişkilerini kestiklerini belirtti. Abaşidze, Gürcistan televizyonlarına yaptığı açıklamada, Batum'da olağanüstü hal ilan edileceğini, Batum ve Tiflis arasında geliş gidişlerin duracağını söyledi. Gürcistan'da 2 Kasım'da yapılan parlamento seçimlerine katılan Abaşidze önderliğindeki Demokratik Kalkınma Bloku, seçimlerde ikinci sırada yer almıştı. Şevardnadze yanlısı olarak bilinen Abaşidze, daha önce de Şevardnadze hükümetinin gitmesi halinde yerine gelecek yeni yönetimle ilişki kurmayacaklarını belirtmişti

Gürcistan'ın eski güvenlik müdürü İgor Georgadze, ülkede yaşananların ‘‘ne darbe ne de kadife devrim’’ olarak nitelendirilebileceğini belirterek, ‘‘Kendilerine 'muhalefet' diyenler, Şevardnadze'nin boyundan geliyorlar. Bu klan içinde bir çatışma. İnsanlar tekrar kötü ve en kötü arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı’’ dedi. Georgadze, Rus İnterfaks ajansına telefonla yaptığı açıklamada, ülkenin bölünebileceği uyarısında bulunarak, devlet başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!