İşte Rumların alacağı Rus füzeleri

Güncelleme Tarihi:

İşte Rumların alacağı Rus füzeleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusların ‘‘Patriot'ların pabucunu dama atan füze'' diye tanıttığı S-300'ler, 200 km yarı çapındaki bir alan içinde birden fazla savaş uçağına kilitlenerek, tamamını vurabiliyor. Ruslar, modernize edilen füzelerin ABD'nin Stealth'lerini (Hayalet Uçak) bile vurabileceğini iddia ediyor. Yunan Genelkurmay Başkanı ise S-300 füzeleri satın almak üzere Moskova'da Rus yetkililerle görüşüyor.

Rum Yönetimi'nin önümüzdeki aralık ayından itibaren teslim almaya başlayacağı Rus S-300 füzeleri, dünya basınında ilk kez Hürriyet tarafından görüntülendi. Hürriyet'in Moskova Temsilcisi, Rus başkenti yakınlarındaki Jukovski üssünde konuşlandırılan S-300'lerin tüm ünitelerini gezerek, kontrol-komuta odasına kadar girdi, yetkililerden ilk ağızdan bilgi aldı. Son bir yıl içinde modernize edilen S-300 PMU2 modelini de inceleyerek, füzeleri taşıyan aracın direksiyonuna oturdu.

Bulunduğu yerden 200 km yarı çaptaki bir alan içinde havadaki hedefleri vuran ve bir filodaki tüm uçakları aynı and hedef seçebilen S-300 sistemini Ruslar "İşte Patriot'ların pabucunu dama atan füze" olarak tanıtıyor.

Jukovski'de S-300 sistemini bize gösteren Yüzbaşı Sergey Aleksandrov "Ben biliyorum. Siz Kıbrıs yüzünden bize kızgınsınız. Sana daha detaylı gezi düzenleyeceğim" dedikten sonra dörtlü füze rampasını taşıyan dev kamyonlardan birinin direksiyonu başına davet etti.

Bize gösterilen füzelerin son bir yıl içinde modernize edilen ve ‘‘Favorit'' diye anılan S-300 PMU2 tipi olduğunu öğrendik. Rum Yönetimi'yle yapılan anlaşma ise sadece PMU1 sistemlerini içeriyor. Modernizasyon sonucu füzelerin menzili 150 km'den 200 km'ye çıkarılmış. Elektronik hedef keşif, takip ve hedefe kilitlenme araçlarında da modernizasyon yapılmış. Özellikle alçaktan uçan ve radarlara yakalanmayan özel kılıf içindek füzeleri de görmeye ayarlanmış. Yüzbaşı Aleksandrov, ‘‘Bu füze ABD'nin Stealth uçakları da dahi olmak üzere uçan herşeyi vurabilir. Kuşlar hariç" diyor.

Bu arada Yunan Genelkurmay Başkanı Atanasios Zoganis'in şu anda Moskova'da bulunması, Atina'nın da S-300 füzeleri satın almak üzere harekete geçtiğini gösteriyor. Rus Savunma bakanı İgor Sergeyev ve Rus Genelkurmay Başgkanı Anatoli Kravşin ile görüşen Zoganis'in T-80 tanklarıyla birlikte S-300 füzelerinin alımı için pazarlık yaptığı öğrenildi. Yunanistan 2007 yılına kadar 17 milyar dolarlık silah alımı planlıyor.

Geçtiğimiz şubat ayında Atina'da yapılan Rus-Yunan Karma Askeri İşbirliği Komisyonu çalışmaları sırasında Yunanistan'ın S-300 füze sistemi almaya niyetli olduğu açıklanmıştı. Bu füzelerin NATO ko sistemine göre imal edilmemiş olması Yunanistan için engel oluşturmuyor, çünk S-300 füzeleri NATO askeri mekanizması dışında özel bir sistemle çalıştırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!