İşte karşınızda hayır diyemeyeceğiniz Türk lezzetleri

Güncelleme Tarihi:

İşte karşınızda hayır diyemeyeceğiniz Türk lezzetleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 10:03

Kimi tatlı, kimi bol baharatlı, kimisi de etli...

Haberin Devamı

1.Baklava: Hemen hemen hiçbir tatlısever, şerbeti güzel tutturulmuş bir baklavaya hayır diyemez. Tatlının zirvesidir baklava.
2.Patlıcan kebabı: Tek bir şişte bir arada kızaran malzemelerin tatları birbirine karışırken, ağzımızı sulandıracak, tütsülü, yeni bir tat çıkar ortaya.
3.Mercimek Köftesi: Et yemeyen köfte severlerin kurtarıcısı(et yemeden köfte özlemimizi dindiren), ayrıca çok da hafif ve şahane bir iştah açıcı.
4.Hünkar Beğendi: Başta patlıcan bu yemekteki tüm malzemelerle mükemmel uyumu yakalayan ‘beşamel sos’u, rivayete göre, Sultan Abdülaz’i ziyerete gelen Fransız İmparaotriçesi’nin ahçısına borçluyuz.
5.İçli Köfte: Bulgur ve kıymanın bu harika harmanı, hafifliğine bakmadan her daim doyuruculuğuyla, soframızın baş taçlarından.
6.Cacık: Özellikle yaz sofralarının vazgeçilmezi bol naneli serin cacık, uzun bir akşam yemeği sonrasında midemize oturan ağırlık için de kurtarıcımız/ yegane hafifletici tatlarımızdan.
7.Kadayıf: Adını ‘kadife’ sözcüğünün Arapçasından alan kadayıf, damak tadımızı yansıtıp alabildiğine hafif kalmayı başaran tatlımız.
8.Döner: Dönerde kızarmış etle o ekmeğin arasında buluşanlar, hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Doğasına ters düşmeden açık havada tüketmeli!
9.Sarma: Fazla söze gerek yok - içindekilerin ayarını damağınıza uydurursunuz ama, sevmeyenimiz yok.
10.Çiğ Köfte: Mutfağımızın belki de en tartışılan lezzetini sevmediğini düşünenlerdenseniz, muhtemelen ustasının elinden hiç tatmadınız.
11.İskender Kebabı: Kebap denilince ilk aklımıza gelenlerden; büyüsü, domates sosuyla yoğurdun uyumunda, etin altında erimiş pidesinde.
12. Hamsi tava: Müptelası olmak için denizden her çıkanı sevmek gerekmiyor - rakı masasının baş konuğu, balık sevmeyenlerin tek favorisi.
13.Aslan sütü: Söylenecekler ustalar tarafından söylenmiş çoktan. Rakı bizim şiirlere konu olan, nev i şahsına münhasır tadının mezelerle sihirli uyumu yabancılara bilmece olan, gurur duyulası milli içkimiz!
14.Mercimek Çorbası: Tüten dumanıyla kış akşamlarına birebir bir kase mutluluk!
15.Kaşarlı Pide: Hem yumuşak hem kıtır kıtır hamuruyla, çayın mükemmel eşlikçisi/tamamlayıcısı.
16.Lahmacun: “Türk pizzası” incecik hamuru ve taze malzemeleriyle muadiline göre aslında epey masum bir yiyecek.
17.Mantı: Herkesin sevgilisi mantı, hafif beslenmenin revaçta olduğu şu günlerde milli ‘kaçamak’ sembolümüze dönüşmüş durumda.
18.Adana Kebabı: En ünlü kebabımız artık Dünya’nın her tarafında yapılsa da, nerden çıktığını unutmayıp bir de Adana’da tatmakta fayda var.
19.Künefe: Hataylıların bu muhteşem buluşu, akla geldi mi çıkmayanlardan. Şerbeti ayarında, peyniri bol olanı makbul.
20:Türk kahvesi: Nasıl tüketmemiz gerektiğiyle ilgili tartışmalar bıraksanız 40 yıl sürer. İyisi mi boşverip kendi zevkinizi belirleyin, kahvenizi suyla veya susuz, ister bol şekerli, ister lokum veya likörle, isterseniz de tamamen sade için – bu zenginliğin keyfini çıkarın.
21:Çay: Benzersiz kokusu zihninizi açar, kırmızısı canlandırır, bir de çoğunluğa uyup şekerle içtiniz mi tavan yapan mutluluğunuz bir ufak bardağa bakar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!