İşte demokrasi işte özgürlük

Güncelleme Tarihi:

İşte demokrasi işte özgürlük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:27

Geçen yıl ilkbahar aylarında netzpolitik.org isimli internet sitesinde bir haber yayınlandı.

Haberin Devamı

Bu haber, Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın internet, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağlarındaki aşırı sağcı bağlantıları daha iyi kontrol edebilmek için yeni bir birim oluşturma çalışması içinde olduğunu içeriyordu.

Haberin kaynağı belli ki, teşkilatın içinden biriydi. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen küplere bindi.
netzpolitik.org yöneticisi ve çalışanlarını devletin sırlarını ifşa etmekle suçladı.
Hatta vatana ihanet suçlamasında bulundu.
Tabii suç duyurusunda da bulundu.

Amaç şüphesiz hem onların cezalandırılması yoluyla medya çalışanlarına gözdağı verilmesi hem de teşkilattaki köstebeğin ortaya çıkarılmasıydı.

* * *

Devreye Federal Başsavcı Harald Range girdi. netzpolitik.org’un yöneticisi Markus Beckedahl ile gazeteci Andre Meister hakkında vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Başta Alman Gazeteciler Birliği (DJU) olmak üzere Kamu Hizmetlileri Sendikası (ver-di) ve Sivil Toplum Kurumları ayağa kalktı.

Haberin Devamı

Bunun apaçık düşünceyi ifade özgürlüğünü sınırlama ve basın özgürlüğünü devre dışı bırakma anlamına geldiğine dikkat çekerek tepki gösterdiler. Sosyal Demkorat Partili (SPD) Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da.
Başbakan Angela Merkel ile Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de vatan hainliği suçlamasıyla soruşturma açılmasını benimsemediklerini gizlemediler.
Bakan Maas, Federal Başsavcı Range’yi emekliye sevketti. Yerine atanan yeni Federal Başsavcı Gerhard Altvater de kısa bir süre sonra soruşturma defterini kapattı.

* * *

Soruşturma dosyasının kapatılmasından kısa bir süre sonra netpolitik.org sitesi Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un himayesindeki Almanya-Fikir Ülkesi tarafından ödüllendirildi.
Ödül törenine kendisi katılmasa da, Markus Beckedahl ile Andre Meister’e verilen onur belgesinin altında Cumhurbaşkanı Gauck’un imzası vardı. Bu tam bir çelişkiydi.
Bir taraftan devletin en yüksek düzeydeki bir birimi vatan haini ilan ediyor, diğer taraftan devletin tepesi ödüllendiriyor.

* * *

İşte önceki akşam Berlin’de bir ödül töreni daha vardı.
Hem de halkın temsilcilerinin oluşturduğu Federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu’nun Politik Medya Ödülü töreni.
Ödül töreni, eski Doğu Almanya Parlamentosu’nun (Demokratik Almanya Cumhuriyeti) 1949-1976 yılları arasında oturum salonu olarak kullanılan, daha önceleri tıp öğrencilerin ders gördüğü anfide düzenlenmişti.
Almanya’daki yazılı, sözlü ve görüntülü medya organlarında yayınlanan binlerce haber, yorum, röportaj ve söyleşilerden seçilmiş 3 öneri vardı.
Bunlardan biri de netzpolitik.org’du.

Haberin Devamı

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, parlamentodaki tüm konuşmaları yayınlayan netzpolitik.org’un kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme işlevi gördüğünü söyledi.
Yönetici ve çalışanlarını kutladı.
Markus Beckedahl ile Andre Meister de oradaydı. Ödülü başka bir gazeteci aldı.
Ama demokrasi kazandı...
Basın özgürlüğü kazandı...

Kendi kendime “Benim ülkemde bir haber yüzünden gazeteciler cezaevinde sürünürken, Almanya’da ‘vatan haini’ ilan edilenler ödüllendiriliyor” dedim.
“İşte demokrasi, işte demokratik hukuk devleti budur” dedim.
“İşte basın özgürlüğü, işte düşünceyi ifade özgürlüğü budur” dedim.
“İşte hoşgörü budur” dedim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!