İşsiz Türk'ün de oturma hakkı var

Güncelleme Tarihi:

İşsiz Türkün de oturma hakkı var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 00:00

Avrupa Adalet Divanı, Almanya’ya aile birleşimiyle gelen ve sosyal yardımla geçindiği için yabancılar dairesi tarafından sınır dışı edilmek istenen Hakan Er isimli yurttaşımızın AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 1/ 80 kararınca oturma hakkı verilmesini kararlaştırdı.

LÜKSEMBURG’da bulunan Avrupa Adalet Divanı 25 Eylül’de aile birleşimiyle Avrupa Birliği üyesi ülkelere gelen Türklerin haklarını sabitleştiren bir karar (Rs. C 453/07) aldı. Divan, aile birleşimiyle Almanya’ya gelen, ancak okulunu diplomasız bitirdiği ve iş bulamadığı için devlet yardımıyla geçinmek zorunda kalan 24 yaşındaki Hakan Er isimli yurttaşımızı sınır dışı etmek isteyen Giessen Yabancılar Dairesi’nin kararını haksız buldu.

2 yaşında Berlin’e geldi

1986 yılında, henüz iki yaşındayken aile birleşimiyle Berlin’de yaşayan babasının yanına gelen Hakan Er, 2000 yılında 16 yaşında okulu diplomasız terk etti. Hessen eyaletinin Wetteraukreis bölgesinde yaşayan annesi tüm masrafları üstlendiği için oturuma hakkı 2003 yılına kadar uzatıldı. Annesinin artık oğlunun masraflarını karşılayamayacağını bildirmesi üzerine yabancılar dairesi Er’e kendi geçimini kendi sağlayabileceği bir iş bulma şartı koydu.

18 ay işsizlik parası aldı

Çeşitli meslek eğitim kurslarına gitmesine rağmen iş bulamayan genç, işsizlik parası için başvurdu. 18 ay işsizlik parası alan Hakan Er’in oturma talebi reddedildi. Er bu karara itiraz etti. Bunun üzerine Giessen İdari Mahkemesi’nde görülen davada Er’in iş bulma çabası göstermediği öne sürülerek sınır dışı edilmesi istendi.

Divan: Hakkı kaybolmaz

İç hukuk yollarının tıkanması üzerine Er’in avukatı davayı Adalet Divanı’na taşıdı. Adalet Divanı, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 1/80 numaralı kararı gereği anne veya babası en az beş yıl bir AB ülkesinde yaşayan ve iş piyasasına dahil olan Türk vatandaşının aile birleşimiyle o ülkeye gelebileceğine ve oturma hakkı elde edebileceğine karar verdi. Divan sadece çok önemli güvenlik nedenlerinin veya kişinin uzun bir süre başka bir ülkede kalmasının oturma hakkı verilmemesi için geçerli sebep olabileceğini belirtti.

Türk vatandaşlarının, haklarının geri alınmayacağını da vurgulayan Adalet Divanı, işsizliğin bu hakkın iptali için geçerli bir neden olmadığını özellikle ifade ederek şöyle dedi: "Söz konusu kişinin yıllarca iş piyasasına dahil olmaması, 1/80’den doğan oturma hakkını ortadan kaldıramaz. Tersine bu hakkın elinden alınmaması gerekir. Zira oturma hakkı olmadan iş piyayasına dahil olmasını ve yaşadığı AB üyesi ülkeye uyum sağlaması mümkün değil."

Devlet yardımı almak için başvurun

HAMBURG’da yaşayan AB hukuku uzmanı avukat Ünal Zeran, Hürriyet’e şunları söyledi: "Adalet Divanı çok önemli ve cesur bir karar aldı. Karar başarısız uyum politikasının faturasını Türklere çıkarmak isteyenlerin yüzüne bir tokattır. Hakan Er gibi gençler yaşamlarının büyük bir bölümünü burada geçirmişlerdir. İşsiz kalmaları kendilerinin değil, devletin kötü uyum politikasının sonucudur. Divan bu kararıyla devlet yardımı alarak geçinmek zorunda kalan Türklerin sınır dışı tehdidi altında yaşamalarına bir engel koymuştur. Almanya için kararın önemi şudur: Aile birleşimiyle ülkeye gelen ama işsiz olan veya devlet yardımı almak zorunda kalan kişilerin, Türklerin oturmaları kendi geçimlerini kendilerini sağlamadıklarını için kısıtlanamaz. Şimdiye kadar binlerce işsiz Türk, ’oturmamız tehlikeye düşer’ düşüncesiyle hakları olan devlet yardımı için başvuruda bulunmaya çekinmişlerdi. Şimdi durum değişti. İçişleri Bakanlığı, Adalet Divanı’nın kararının uygulanması için tüm yabancılar dairelerine yönetmelik göndermeli."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!