İsrail'e kınama yağıyor

Güncelleme Tarihi:

İsraile kınama yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 13:28

İsrail'in Ramallah'ı işgaline ve Filistin lideri Yaser Arafat'ın karargahına yönelik saldırısına tüm dünyadan yoğun tepki ve kınama geliyor.

Haberin Devamı

Irak, Kuveyt, Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Çin, Arafat'ın karargahına yönelik saldırıyı kınayarak, İsrail'i barışı torpillemeyi istemekle suçladılar.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir de İsrail'in Kahire Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, ülkesinin Filistin topraklarını işgalini reddettiğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de Arap Birliği zirvesinin dönem başkanı Lübnan'ın Devlet Başkanı Emil Lahud'u telefonla arayarak, Ortadoğu'daki ve işgal altındaki Filistin topraklarının durumunu görüştü.

CHİRAC: ARAFAT'A SALDIRMAK TEHLİKELİ

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ortadoğu'da şiddetin askeri güçle sona erdirilemeyeceğini belirtti.

Chirac yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin lideri Yaser Arafat'a ''şiddetin durdurulması için derhal bütün tedbirleri almaları çağrısında bulunurken, Arafat'ın kendisine ya da hareket yeteneğine bir saldırının, çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurguladı.

''Hiçbir şey, sivillere yönelik kör terörizmi maruz ya da haklı gösteremez'' diyen Chirac, Ortadoğu'daki çatışmaların askeri çözümü olamayacağını da belirtti. Chirac ayrıca, aralarında ABD Başkanı George Bush'un da bulunduğu bazı dünya liderlerine, Ortadoğu'da durumun düzelmesi için ''birlikte harekete geçilmesi'' çağrısında bulundu.

MISIR

Bu arada, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, İsrail'in Kahire Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

Mahir'in, İsrail Büyükelçisi'ne, İsrail'in Filistin topraklarını işgalini ve Arafat'ın karargahına saldırılarını Kahire'nin resmen reddettiğini ilettiği bildirildi.

İNGİLTERE, İRLANDA

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İsrail ve Filistin taraflarına itidal çağrısında bulundu.

Jack Straw, yaptığı açıklamada, Kudüs'teki son intihar saldırılarıve İsrail'in Arafat'ın karargahına düzenlediği saldırıdan sonra bölgedeki krizin çok tehlikeli hale geldiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı, İsrail halkı, Filistinliler ve herkes için barış içinde bir geleceğin, sadece görüşmeler yoluyla sağlanabileceğini kaydetti.

İrlanda Başbakanı Bertie Ahern de İsrail güçlerinin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Arafat'a yönelik tacizi durdurması çağrısında bulundu.

Ahern, bu akşam Arafat'ı telefonla aradığını ve içinde bulunduğu kabul edilemez durumundan duyduğu kaygıyı ilettiğini söyledi.

İsrailli sivillere yönelik saldırıları da kınadığını belirten Ahern, Arafat'tan akan kanın durdurulması için gereken her şeyi yapmasını istediğini belirtti.

ÇİN: SALDIRI BARBARCA

Çin, İsrail'in Ramallah'a düzenlediği saldırıyı ''barbarca'' olarak nitelendirdi. Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim Bin Cabbar El Tani ile yaptığı telefon konuşmasında, İsrail'in bu ''barbarca'' baskınını kınadı ve İsrail'in, Filistin lideri Yaser Arafat'a saygı duymaya devam etmesi çağrısında bulundu.

''Halkın Gazetesi''nin haberine göre, görüşme sırasında İsrail ve Filistin arasındaki çatışmayla ilgili olarak bugüne kadarki en sert açıklamasını yapan Tang, şunları söyledi: 

''İsrail'in barbarca baskınına karşıyız ve kınıyoruz. İsrail'in hemen askeri harekatı durdurmasını ve Filistin topraklarından çekilmesini diliyoruz. Filistin lideri Yaser Arafat'a da bütün taraflarca saygı duyulması gerekmektedir.''

JAPONYA ENDİŞELİ

Japonya ise İsrail ve Filistin arasındaki şiddetten ''derin endişe'' duyduğunu bildirdi. 

Japonya Dışişleri Bakanı Yoriko Kavaguçi, yaptığı açıklamada, iki tarafa ''mümkün olduğunca erken ateşkese uymaları'' çağrısında bulundu. 

Açıklamasında Kavaguçi, ''Hükümetimiz şiddet döngüsünün giderek yoğunlaşmasından derin endişe duymaktadır'' dedi. 

Radikallere kısıtlama getirilmesi için Arafat'ın azami çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Kavaguçi, İsrail'e de Filistin topraklarından derhal çekilmesi ve itidalli davranması çağrısında bulundu. 

İRAN KINADI

İran, ''İsrail'in Filistin'de yürüttüğü katliamları'' resmen kınarken, Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, konu hakkında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Abdulvahid Belkaziz ile görüştü. 

İRNA'nın haberine göre, Harrazi, Belkaziz ile dün gece yaptığı telefon görüşmesinde, yakında yapılacak İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında, işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumla ilgili açık ve şeffaf bir politika benimsenmesi gerektiğini söyledi. 

''İsrail'in dünkü saldırılarıyla gerçek yüzünü bir kez daha gösterirken, ABD'nin, İslam dünyası kamuoyunda yalnızlığa itildiğini''ifade eden Harrazi, İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısına mümkün olduğu kadar çok bakanın katılmasının önemli olduğunu belirtti. 

İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısının gelecek hafta Malezya'da yapılacağı açıklanmıştı. 

HARRAZİ ANNAN İLE GÖRÜŞTÜ

Harrazi, Annan ile yaptığı telefon görüşmesinde de İsrail'in Beyrut'ta toplanan Arap zirvesinde benimsenen barış planını reddederekve Ramallah'a karşı vahşice bir saldırı başlatarak, ''dünyaya bütün Ortadoğu bölgesini ateşe vermek istediğini kanıtladığını'' söyledi. 

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki durumdan derin endişe duyduklarını belirten Harrazi, Annan'dan, BM Güvenlik Konseyi'nin dün Ramallah'da yaşanan olaylara kayıtsız kalmamasını istedi.

Annan ise durumun ''çok kaygı verici'' olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin çok yakında konuyla ilgili olağanüstü toplanacağını söyledi. 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi ise açıklamasında, ''Filistinli sivillerin İsrail ordusu tarafından vahşice öldürülmesini'' kınadı ve ''Ramallah'ın işgali, İsrail'in uyguladığı devlet terörizminin yeni bir açık kanıtıdır'' dedi. 

Uluslararası topluluk ve güçlü devletlerin İsrail karşısında sessiz kalmasının üzücü olduğunu belirten Asefi, İsrail ordusunun Filistinli sivilleri öldürmesinin önlenmesi için BM ve diğer uluslararası kuruluşları önlem almaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!