İsrail'e çifte darbe

Güncelleme Tarihi:

İsraile çifte darbe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kudüs'de önceki gün 3 Hamas militanının intihar saldırısı ile evinde vurulan İsrail dün de Lübnan'da ava giderken avlandı. Güney Lübnan'da Sayda kenti yakınlarında Şii Emel örgütünün üslerinden bir köyü basmaya giden, İsrail SAS komandoları, milislerin pususuna düştü. Hizbullah gerillaları ve Emel milisleri, Lübnan ordusunun da desteğiyle 11 komandoyu öldürdü. Emel milislerinin, ellerinde İsrail askerlerinin kesik baş ile poz vermesi ise İsrail'i şoka soktu.

İsrail önceki gün Kudüs'de intihar komandolarının, dün de güney Lübnan'da Hizbullah gerillalarının baskınına uğradı. Güney Lübnan'da liman kenti Sayda yakınlarında özel bir operasyona giden İsrail sualtı komandoları, karaya çıktıkları anda pusuya düştüler. Sabahın erken saatlerine kadar süren çatışmada 11 İsrail askeri öldü. Bir komando ise kayıp. İsrail böylece hem içte, hem de dışta vurulmuş oldu. Saldırıdan sonra Emel milisleri ellerinde İsrail askerlerinin başı ile sokakları dolaştı. Bu görüntülen İsrail'i dehşete düşürdü.

İlk darbe önceki gün meydana geldi. Biri kadın kılığında 3 aşırı dinci Hamas militanı, Kudüs'ün mağazaları ile ünlü trafiğe kapalı Ben Yehuda caddesinde beraberlerindeki bombalaları infilak ettirdiler. İntihar komandoları ile birlikte 7 kişi öldü 170 İsrailli de yaralandı. İsrail bu saldırının şokunu üzerinden atmadan ikinci darbeyi de güney Lübnan'da aldı.

HEDEF Şİİ EMEL

İsrail SAS komandolarının hedefi Şii Emel örgütünün Sayda kenti yakınlarındaki üssü Lubiyeh köyüydü. Dün gece yarısı bir savaş gemisi ile bölgeye gelen özel tim, köyün yakınlarında zodyaklarla karaya çıktı. Ancak kendilerini kötü bir sürpriz bekliyordu. Sabaha karşı saat 01.00 sıralarında baskına gittikleri köyde milislerinin tuzağına düştüler. Şii Emel milisleri ve Hizbullah gerillaları önce kaçış yollarını kapattı ardından komandolarının bulunduğu bölgeyi savaş alanına çevirdi. Komandolar telsizle yardım istediler. SAS'ları getiren İsrail gemisi de bölgeyi top ateşine tuttu.

2.5 saat boyunca süren şiddetli çatışmanın ardından, İsrail helikopterleri bölgeye geldi. SAS'ları kurtarmak için takviye komandolar da çatışma alanına indi. Ancak kurtarma timleri de tuzağın içine girmiş oldu. İsrail helikopterlerinden biri köy yakınındaki Lübnan ordusunun bir üssüne ateş açınca, çatışmalara Lübnan birlikleri de girdi. Lübnan ordusu, hem helikopterlere uçaksavar ateşi açtı hem de karadaki İsrail askerlerine saldırdı.

Sabahın erken saatlerinine kadar devam eden çatışma, güneşin ilk ışıkları ile sona erdi. Şii Emel örgütü, kendi ellerinde 10, Hizbullah gerillalarının da ellerinde 10 miğfer bulunduğunu açıkladı. Gerillalar ayrıca, 2 sivilin öldüğünü, 4 Şii Emel, 3 de Hizbullah gerillasının yaralandığını belirtti.

İsrail ise, 11 komandolarının öldüğünü, birinin ise kayıp olduğunu açıklamakla yetindi. Yaralılar konusunda ise bilgi vermedi. Saldırının ardından Suriye yanlısı Emel milisleri ölen İsrail askerlerinin kellelerini keserek şov yaptı. Yabancı gazeteciler kelleli pozları bütün dünyaya geçti. Bu görüntüler İsrail'i dehşete düşürdü.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ‘‘Hem içte hem de dışta İsrail devletini yıkmak için teröristler mücadele ediyor. Ancak buna güçleri yetmeyecektir. İsrail terörizmi yenecektir'' dedi. İsrail Başbakanı ayrıca, ABD'den Filistin yönetimine baskı yapmasını istedi.

Bu arada, özellikle Kudüs'deki intihar saldırısının ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın İsrail gezisini engellemeyeceği bildirildi. Beyaz Saray, Albright'ın ziyaretini ertelemeyeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!