Son dakika... İsrail'den aktivistlere tutuklama tehdidi: 8 eylemci yargılanacak! Greta Thunberg sınır dışı edildi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrailden aktivistlere tutuklama tehdidi: 8 eylemci yargılanacak Greta Thunberg sınır dışı edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2025 07:58

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Madleen'de gözaltına aldığı 12 aktivistin "sınır dışı belgesi" imzalamaması durumunda yargılanacağını belirtti. Fransız yetkililer, Madleen'deki 6 Fransız vatandaşından 5'inin belgeyi imzalamayı reddettiğini ve İsrail'de hakim karşısına çıkacağını duyurdu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Türk aktivistler için diplomatik girişimlerde bulunulduğunu açıkladı. Öte yandan, İsrail İsveçli aktivist Greta Thunberg'in Fransa'ya sınır dışı edildiğini kaydetti.

5 ülkeden aşırı sağcı İsrailli bakanlara yaptırım kararı

İngiltere, Yeni Zelanda, Kanada, Norveç ve Avustralya, Gazze'ye yönelik açıklamaları nedeniyle İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yaptırım uygulama kararı aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, aşırı sağcı Bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in İngiltere'ye girişleri yasaklanacağı ve İngiltere'deki tüm varlıkları dondurulacağı belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy yaptığı açıklamada, "Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich aşırı şiddeti ve Filistinlilerin insan haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesini teşvik etti. Bu eylemler kabul edilemez. Bu nedenle sorumluların hesap vermesini sağlamak için şimdi harekete geçtik. Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, Gazze'nin yönetiminde gelecekte hiçbir rolü olamayacak olan Hamas'ın elindeki kalan rehinelerin derhal serbest bırakılması, yardımların artırılması ve iki devletli çözüme giden yolun açılması için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Greta Thunberg'ten ilk açıklama
Greta Thunbergten ilk açıklama

İsrail'in Fransa'ya sınır dışı ettiği aktivist Greta Thunberg Fransa'nın başkenti Paris'e ulaştı. Thunberg, havaalanında gazetecilere açıklama yaparak, "İsrail'in Madleen'deki aktivistleri kaçırdığını" dile getirdi.


İsrail'in Madleen yelkenlisine uluslararası sularda müdahale ettiğine dikkat çeken Thunberg, operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Kallas'tan Madleen yorumu
Kallastan Madleen yorumu

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile AB-Hindistan Stratejik Diyalog Toplantısı'nın ardından basına ortak açıklamalar yaptı. Gazze'ye insani yardım taşıyan "Madleen" gemisinin uluslararası kara sularında İsrail tarafından alıkoyulmasıyla ilgili "uluslararası hukukun uluslararası sularda da geçerli olması" gerektiği yorumunu yapan Kallas, AB vatandaşlarının korunmasının "AB ülkelerinin sorumluluğunda" olduğunu söyledi.

Geminin uluslararası sularda alıkoyulmasının hukuk dışı olduğunun ve eylemin birçok ülke tarafından kınandığının hatırlatılması üzerine Kallas, "Uluslararası hukuka, uluslararası sularda da uyulmalı. Ancak biz bugün (Jaishankar ile) uluslararası deniz hukukunun güçlendirilmesi gerektiğini konuştuk" dedi.

Mağrip Direniş Konvoyu Libya'da
Mağrip Direniş Konvoyu Libyada

Filistin'e destek amacıyla Tunus'tan yola çıkan aktivist konvoyu, Libya'ya ulaştı. Mağrip Direniş Konvoyu, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmayı hedefliyor. Organizatörler, konvoyun Birleşmiş Milletler'in "dünyanın en aç yeri" olarak tanımladığı Gazze'ye maddi yardım götürmediğini, ablukayı kırmaya yönelik "sembolik bir eylem" gerçekleştirmeyi amaçladığını vurguladı. Cezayir, Moritanya, Fas ve Libya'dan aktivistlerin de katıldığı konvoy, kara yoluyla Gazze'ye ulaşmaya çalışacak.


Konvoyun sözcüsü Ghassen Henchiri, Tunus radyosu Mosaique FM'e yaptığı açıklamada, 14 otobüs ve yaklaşık 100 araçtan oluşan konvoyun pazartesi sabahı Tunus'tan hareket ettiğini belirtti. Konvoyun resmi Facebook sayfasında paylaşılan videolarda, katılımcıların "Direniş, direniş" ve "Gazze'ye milyonlarla gidiyoruz" sloganları attığı görüldü.


Henchiri, konvoyun Mısır'a geçmeden önce Libya'da "en fazla üç veya dört gün" kalacağını, ardından Refah sınır kapısına doğru ilerleyeceğini dile getirdi. Mısır makamlarının henüz konvoyun ülkeye girmesine izin vermediği belirtilirken, Henchiri "güven verici" bilgiler aldıklarını duyurdu.

Madleen'de kimler vardı?
Madleende kimler vardı

Gazze'ye insani yardım taşımak üzere İtalya'dan yola çıkan Madleen gemisinde, çeşitli ülkelerden bir düzine kişi bulunuyordu. Geminin yolcuları arasında uluslararası alanda tanınan aktivistler yer alıyordu.

Madleen'de gözaltına alınan isimler şu şekilde:

İsveçli iklim ve sosyal adalet aktivisti Greta Thunberg; Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan; El Cezire'den Fransız gazeteci Ömer Faiad; Blast muhabiri Yanis Mhamd; Fransız aktivist Pascal Maurieras; Brezilyalı gazeteci, sosyal aktivist ve politikacı Thiago Avila; Fransız doktor Baptiste Andre; Fransız iklim aktivisti Reva Viard; Türkiye kökenli Alman aktivist ve Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun (FCC) yönetim kurulu üyesi Yasemin Acar; Türk aktivist Hüseyin Şuayb Ordu; Deniz koruma STK'sı Sea Shepherd'ın bir üyesi İspanyol Sergio Toribio ve Hollandalı deniz mühendisliği öğrencisi ve mürettebat üyesi Marco Van Rennes

Avrupa Parlamentosu üyesi İsrail'de yargılanacak
Avrupa Parlamentosu üyesi İsrailde yargılanacak

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, gözaltına alınan altı Fransız vatandaşından birinin bugün ülkesine döneceğini açıklarken, aktivistin kimliğine ilişkin bilgi paylaşmadı. Öte yandan, Fransız Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan'ın sınır dışı belgelerini imzalamayı reddettiği ve bu nedenle İsrail'de tutuklanacağı öğrenildi.

Independent'ın haberine göre, İsrail yetkilileri, sınır dışı belgelerini imzalamayı reddeden tüm aktivistlerin gözaltında tutularak yargılanmayı bekleyeceğini duyurdu. Bugün sınır dışı edileceği açıklanan dört aktivistten birinin İspanyol aktivist Sergio Toribio olduğu bildirildi. Türk vatandaşı Şuayb Ordu da sınır dışı belgesini imzalayan isimler arasında yer alıyor. Ordu'nun bugün içerisinde sınır dışı edilip edilmeyeceği netlik kazanmadı.

Trump'tan Greta açıklaması: 'Garip bir insan'
Trumptan Greta açıklaması: Garip bir insan

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in gözaltına alarak sınır dışı ettiği Greta Thunberg'e ilişkin konuştu. Madleen'de yaşananları izlediğini belirten Trump, Thunberg'in "garip bir insan" olduğunu dile getirdi.

Trump, "O genç ve sinirli birisi. Gerçekten farklı bir insan. Sinir yönetimi dersi alması gerek" dedi. İsrail'in Greta'yı kaçırıp kaçırmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Trump, Tel Aviv'in Thunberg haricinde de ciddi sorunları olduğunu ifade etti.

8 aktivist sınır dışı belgesini imzalamayı reddetti
8 aktivist sınır dışı belgesini imzalamayı reddetti

Madleen aktivistlerinin yasal temsilciliğini üstlenen insan hakları grubu Adalah, 12 aktivistten 11'iyle görüştüğünü duyurdu. Adalah'ın açıklamasına göre, aktivistlerden 8', İsrail'in ülkeden ayrılabilmeleri için şart koştuğu sınır dışı belgesini imzalamayı reddetti.

Adalah, İsrail yetkililerinin, sınır dışı edilmeyi kabul edenlerin Tel Aviv'den ayrılarak ülkelerine dönmesine izin verdiğini bildirdi. Açıklamada, sınır dışı edilmeyi reddeden aktivistlerin bugün Göçmen Gözaltı İnceleme Mahkemesi'ne götürüleceği kaydedildi. Sınır dışı belgesini imzalamayı reddeden 8 aktivist, mahkemede İsrail'in kararına itiraz edecek. Adalah avukatları, aktivistlerin şu anda Ramleh'deki Givon Hapishanesi'nde tutulduğu bilgisini verdi.

Slovenya'dan İsrail'e tepki
Slovenyadan İsraile tepki

Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı, Gazze'ye insani yardım taşırken uluslararası kara sularında İsrail'in alıkoyduğu Madleen gemisinin, "Gazze'de felaket seviyesine ulaşan insani krizin keskin bir hatırlatıcısı" olduğunu bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, "Yasa dışı bir şekilde alıkonulan sivil gemi, Gazze'de felaket seviyesine ulaşan insani krizin keskin bir hatırlatıcısıdır" ifadesine yer verildi.

Madleen gemisindeki ekibin sınır dışı edileceğine dikkati çekilen açıklamada, "Onlar evine gönderilirken, Gazze'de milyonlarca insan kapana kısılmış bir durumda kalmaya devam ediyor" değerlendirmesi paylaşıldı. Açıklamada, "Gazze'de ateşkesin sağlanması, güvenli ve büyük ölçekli insani yardımın ulaştırılması ehemmiyetini korumayı sürdürüyor" vurgusu yapıldı.

Avrupa Parlamentosu İsrail ile iletişime geçti
Avrupa Parlamentosu İsrail ile iletişime geçti

Avrupa Parlamentosu (AP) Sözcüsü Delphine Colard, Gazze'ye insani yardım taşıyan ve içinde AP milletvekili Rima Hassan'ın da bulunduğu "Madleen" adlı geminin İsrail tarafından alıkonulmasıyla ilgili durumu yakından izlediklerini ve AP Başkanı Roberta Metsola'nın, durum güvenli şekilde çözülene kadar İsrailli makamlarla iletişimini sürdüreceğini bildirdi.

Colard açıklamada, "Dünyanın herhangi bir yerindeki AP üyelerinin korunması ve refahı, AP için her zaman en büyük öncelik olacaktır" ifadesine yer verdi.

AP Başkanı Metsola'nın Hassan ve ona eşlik eden herkesin güvenliğini sağlamak için İsrailli yetkililer ve AP'deki siyasi grupların liderleriyle temas halinde olduğunu belirten Colard, "AP, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, tüm üyelerinin güvende tutulması ve Avrupa halkının seçilmiş temsilcileri olarak saygıyla muamele görmesi konusunda her zaman ısrarcı olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Türk aktivist Şuayb Ordu sınır dışı edilme belgesini imzaladı
Türk aktivist Şuayb Ordu sınır dışı edilme belgesini imzaladı

Madleen gemisindeki Türk aktivistlerden Şuayb Ordu, sınır dışı edilme belgesini imzaladı. Ordu'nun bugün içerisinde Türkiye'ye doğru yola çıkması bekleniyor.

Greenpeace'ten İsrail'in müdahalesine kınama
Greenpeaceten İsrailin müdahalesine kınama

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Madleen gemisine el koymasını ve bölgeye uygulanan ablukayı kınadı. Greenpeace yaptığı açıklamada, geminin "uluslararası sularda İsrail güçleri tarafından yasadışı şekilde ele geçirildiğini" belirterek mürettebatın derhal serbest bırakılmasını talep etti. Örgüt ayrıca, insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması ve Filistin topraklarının işgaline son verilmesi çağrısı yaptı.

İklim Eylem Ağı adına yapılan açıklamada ise İsrail'in bu hareketi "Gazze'nin açlık çeken halkına giden gıda, ilaç ve umut taşıyan bir gemiye silahlı müdahalesi" olarak nitelendirildi. Örgüt, tüm aktivistlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Guardiola Gazze'ye sessiz kalmadı: Yaşananlar acı verici
Guardiola Gazzeye sessiz kalmadı: Yaşananlar acı verici

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City'nin teknik direktörü Pep Guardiola, Gazze halkına destek çağrısında bulundu.

Manchester Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı alan İspanyol teknik adam, törende yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşananların acı verici olduğunu belirtti. Guardiola, insan haklarını savunmanın bir ideoloji değil, yaşam sevgisi meselesi olduğunu ifade etti.

İspanyol teknik adam, Gazze'de yaşananların tüm insanlığı ilgilendirdiğini belirterek, "Dört yaşındaki kız ve erkek çocuklarının bombalarla öldürüldüğünü ya da hastanede hayatını kaybettiğini görüyoruz." dedi.

Gazze'de ölen çocukların insanlık adına utanç verici olduğunu söyleyen 54 yaşındaki teknik adam, "Bu meselenin bizim işimiz olmadığını düşünebilirsiniz ama dikkatli olun, bir sonraki dört veya beş yaşındaki çocuklar bizim olacak. Gazze'deki bebeklerin başına gelen korkunç olayları gördükten sonra her sabah uyandığımda çocuklarımı görüyorum." ifadelerini kullandı.

5 Fransız vatandaşı aktivist İsrail'de yargılanacak
5 Fransız vatandaşı aktivist İsrailde yargılanacak

İsrail güvenlik güçlerinin Gazze'ye yardım taşıyan Madleen yelkenlisine saldırmasının ardından gözaltına aldığı aktivistler arasında yer alan 6 Fransız vatandaşının yargılanacağı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot söz konusu vatandaşlardan birinin gönüllü olarak ülkesine dönmeyi kabul ettiğini ve bu kişinin bugün Fransa'ya geri döneceğini belirtti.

Barrot, X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, "Konsolosluk yetkililerimiz dün gece İsrail makamları tarafından gözaltına alınan altı Fransız vatandaşıyla görüşme fırsatı buldu. Bunlardan biri gönüllü olarak ayrılmayı kabul etti ve bugün geri dönecek. Diğer beşi zorla sınır dışı edilme işlemlerine tabi tutulacak." ifadelerini kullandı.

Greta'ya sınır dışı
Gretaya sınır dışı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, X hesabından aktivistlerin durumuna ilişkin bilgi paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Thunberg'in Fransa'ya sınır dışı edildiği duyuruldu.

Thunberg'in ülkesi İsveç, yardım çağrılarına karşın aktivistlerin tehlikede olmadığını iddia ederek vatandaşına diplomatik destek vermeyi reddetmişti.

Madleen gemisindeki Türk aktivistlerin son durumu
Madleen gemisindeki Türk aktivistlerin son durumu

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Tel Aviv Büyükelçiliği yetkilileri, Türk aktivistlerle bu sabaha karşı görüştü. Aktivistlerin yakınlarına düzenli olarak duruma dair bilgi verildiğini kaydeden Bakanlık yetkilileri, her türlü konsüler desteğin de sağlandığını ifade etti.

Madleen'deki aktivistler arasında Almanya vatandaşı FFC Basın Koordinatörü Yasemin Acar'ın yanı sıra Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu da bulunuyordu.

İsrail'den imza şartı

İsrailli yetkililer, aktivistlere ülkelerine dönebilmek için sınır dışı belgelerini imzalama şartı koştu. İsrailli yetkililer, belgelerin içeriğine ilişkin bilgi vermezken, aktivistleri ülkelerine dönmeyi engellemekle tehdit etti.

Aralarında Türk vatandaşları Yasemin Acar ile Şuayb Ordu ve İsveçli aktivist Greta Thunberg'in de bulunduğu 12 kişi, İsrail polisi tarafından sorgulandı. Aktivistlere Tel Aviv yönetiminin hazırladığı 7 Ekim'e dair videolar izletildi.

Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC), polis sorgusunun ardından aktivistlerin "işlemlerinin tamamlandığını ve İsrail yetkililerinin gözetimine teslim edildiğini" duyurdu. FFC, aktivistler ülkelerine dönünceye kadar süreci yakından takip etmeye devam edeceğini belirtti. FFC'nin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, aktivistlerin bu gece itibariyle ülkelerine dönebileceği ifade edildi.

İsrail basını, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, aktivistlerin tutuklanması durumunda ayrı hücrelerde tutulması için cezaevi yetkililerine talimat verdiğini öne sürdü. Haberlere göre, Ben-Gvir cezaevi yetkililerine aktivistlerin gözaltıları esnasında üstlerinde Filistin yanlısı semboller taşımalarına engel olunması yönünde talimat verdi. Ben-Gvir aktivistlerin hücrelerinde televizyon, radyo gibi elektronik eşyaları kullanmalarının da engellenmesini istedi.

Gözaltı merkezine gönderilebilirler

İsrail'deki Arap Azınlıkların Hakları Hukuk Merkezi (Adalah), İsrailli yetkililerin aktivistlerin durumuna ilişkin Adalah'a yaptığı bilgilendirmeyi kaynak göstererek açıklama yaptı. Açıklamada, gönüllülerin tamamının Usdud (Aşdod) Limanı'nda olduğu ve İsrail Göç İdaresi yetkililerine teslim edileceği belirtildi.

Adalah, Madleen'de alıkonulan 12 aktivistin İsrail'den "hemen ayrılmayı reddetmesi" halinde Ramle kentindeki gözaltı merkezine götürüleceğini bildirdi. Açıklamada, İsrail'den ayrılmayı kabul eden Madleen gönüllülerinin bu gece Tel Aviv'deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı'ndan ülkelerine gönderilebilecekleri ifade edildi.

"Hemen ayrılmayı reddeden" aktivistlerin ise Ramle kentindeki gözaltı merkezine götürüleceği belirtildi. Adalah avukatlarının sevk veya sınır dışı işlemine tabi tutulmadan önce aktivistlerle görüşme talebinde bulunacağı bilgisi verildi.

İsrail, uluslararası sularda müdahale etmişti
İsrail, uluslararası sularda müdahale etmişti

"Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition)" adlı sivil toplum kuruluşunun Gazze'ye yönelik ablukayı kırıp bölgeye yardım götürme amacıyla düzenlediği son misyon çerçevesinde 18 metrelik gemi, 1 Haziran'da İtalya'nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı'ndan Gazze için yola çıkmıştı.

Madleen gemisindeki aktivistler, İsrail ordusunun müdahale etmesi durumunda barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini ve direniş göstermeyeceklerini duyurmuştu. İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmayı amaçlayan Madleen gemisine müdahale etmişti.

Gemide, Avrupa Parlamentosunun Fransız üyesi Rima Hassan ve Almanya vatandaşı Yasemin Acar'ın yanı sıra Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad bulunuyordu.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!