İsrail'de ilginç diyaloglar

Güncelleme Tarihi:

İsrailde ilginç diyaloglar
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


Turan YILMAZ / ANKARA
Haberin Devamı

Osmanlı döneminde bir Onbaşı burayı huzur içinde yönetiyordu

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Uluslararası Ortadoğu Komisyonu üyesi olarak İsrail'e geçen hafta yaptığı gezi ilginç diyaloglara sahne oldu.

Son seçimlerde yenilgiye uğrayınca siyasetten çekilen İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, Demirel'le görüşmesi sırasında, bölgedeki güvenlik sorunundan yakınırken, Kudüs'ün Osmanlı dönemindeki yönetiminden esprili bir örnek verdi. Barak, ‘Osmanlı döneminde tek pırpırlı bir Onbaşı, 20 kişilik askeri gücüyle burayı huzur içinde yönetiyordu’ dedi. ‘İstanbul’dan gelen talimatları uygulayan Onbaşı, otur deyince oturuluyor, kalk deyince kalkılıyordu'' diyen Barak'ın, ‘Osmanlı Onbaşısı’nın o zaman, şimdi bölgede kendilerinin içinden çıkamadığı işlerin üstesinden geldiğini de söylemesi, Demirel'i güldürdü.

Kudüs'ü Türklere mi verelim

İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres de, Avrupa Konseyi adına bir grup Batılı parlamenterle birlikte bölgede temaslarda bulunan FP'li Abdullah Gül'ün Kudüs'le ilgili, ‘Türkler burayı yönettiğinde 400 sene barış oldu’ sözlerine, ‘Yani ne demek istiyorsunuz, Kudüs’ü yeniden Türklere mi verelim?' diye karşılık verdi. Peres, ‘Aslına bakarsanız Mısırlılar da bunu söylüyor’ derken, Gül de, ‘Verirseniz, 400 sene nasıl yönettiysek, aynı şekilde huzur içinde yine yönetiriz, adaletsizlik de yapmayız’ diye yantı verdi. Alman ve İngiliz parlamenterlerden ise ‘‘Osmanlı dönemi bitti’’ itirazı geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!