İsrail tozduman

Güncelleme Tarihi:

İsrail tozduman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Ortadoğu'da barış görüşmeleri yerini iyiden iyiye savaş bulutlarına bırakıyor. İki ay önce İsrail ve Filistin tarafları arasında çıkan çatışmalarda 267 kişi hayatını kaybederken şahinlerin tavırları Ortadoğu'da işi iyice yokuşa sürüyor.
Haberin Devamı

Filistinli aşırı milliyetçi bir grubun İsrail'in Hadera kentinde bugün düzenlediği saldırı bu yöndeki kaygıların iyice arttırırken, radikal grupların benzer saldırılarla devam etmesinden endişe ediliyor. İsrail'in misillemede bulunma ihtimali ise kaygılara neden olan ayrı bir konu.

Eylemler devam edecek

Bu arada İsrail'in kuzeyinde bulunan Hadera kentindeki bombalı saldırıyı, "Filistin'in Kurtuluşu İçin İslami Devrim" adlı bir örgüt üstlendi. Örgütün açıklamasında, örgütün askeri kanadı "İslami ve Ulusal Direniş Tugayları"nın, "İşgal altındaki Hadera'nın ortasında siyonistleri taşıyan bir aracın yakınında bomba patlatarak, şehitlerin intikamını aldığı" belirtildi.

Dinci ve milliyetçi radikal Filistinli grupların bir karışımı olduğu sanılan örgütün açıklamasında, gelecekte "yeni operasyonlar" yapılacağı kaydedildi. Açıklamada, "İki Yahudi domuzunun ölümü 60'nın da yaralanmasına yol açan operasyonun sorumluluğunu üstleniyoruz. Bu operasyon ne ilkti, ne de son olacak" ifadelerine yer verildi.

Barak'tan sukunet çağrısı

İsrail Başbakanı Ehud Barak, kuzeydeki Hadera kentinde dün düzenlenen bombalı saldırıda yaralananları ziyaret etti. Hadera'nın Hillel Yaffe Hastanesi'ne bu sabah giden Barak, 2 kişinin ölümü ve 60 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından tedavi gören yaralıları ziyaret ederken, "teröristlerin peşini bırakmayacaklarını, ancak gereksiz bir savaşın olmaması için de ellerinden geleni yapacaklarını" söyledi.

İsrail basını, Hadera saldırısının arkasında İslami Cihad militanı İyad Hardan'ın olduğunu yazdı. Hardan, bir ay önce Nablus'taki hapishaneden salıverilmişti. Filistin yetkilileri ise Hardan'ın salıverildikten birkaç gün sonra yeniden tutuklandığını ve Cenin cezaevine konulduğunu söylediler

Haberin Devamı
Arafat saldırıyı kınadı

Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail'in Hadera kentinde düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı. Kahire'de basın toplantısı yapan Arafat, "Elbette, dün İsrail'deki saldırıya karşıyım. Her türlü terörist faaliyetin karşısındayım" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Şolomo Ben Ami, Filistin lideri Yaser Arafat'ın görüşmelere yeniden başlamayı önerdiğini söyledi.

İsrail radyosuna konuşa Ben Ami, Arafat'ın, Ortadoğu barış sürecinin hamisi ABD aracılığıyla görüşmelere yeniden başlama önerisinde bulunduğunu açıkladı. Ben Ami, "ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright dün gece beni telefonla arayarak Arafat'ın görüşmelere yeniden başlama önerisini iletti" dedi.

Albright ile bugün yeniden görüşeceklerini belirten Ben Ami, "Bizim görevimiz Amerikalıların bütün bunları doğrulamasını beklemektir" diye konuştu. Ben Ami, "Burada temel sorun, Arafat'ın kendini orta yerine koyuduğu şiddet çemberinden çıkmayı becerememesidir, bu yüzden de ona bir şans tanımak gerekir" dedi.

Dışişleri Bakanı, İsrail güvenlik kabinesinin, dün karara varamadan ara verdiği toplantısına bugün devam edeceğini de doğruladı.

Toplantıda, dün Tel Aviv kentinin kuzeyindeki Hadera'da meydana gelen ve 2 kişinin ölümüne, 55 kişinin yaralanmasına yol açan patlamanın ardından, saldırıya karşılık verilip verilmemesi konusu karara bağlanacak. Bir Filistinli daha öldürüldü

Bu arada, Gazze Şeridi ile İsrail toprakları arasındaki başlıca geçiş notkalarından biri olan Erez'de bu sabah çıkan çatışmalarda bir Filistinli daha öldürüldü.

Haberin Devamı

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Filistinli göstericilerle İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda bir Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Bu ölümle, 56. gününe giren İsrail-Filistin çatışmalarında, çoğu Filistinli olmak üzere toplam ölü sayısı 267'ye yükseldi.

Barak ulusal hükümete döndü

İsrail Başbakanı Ehud Barak, sağcı muhalefet partisi Likud'un Genel Başkanı Ariel Şaron'a bir kez daha ulusal birlik hükümetinde yer alması için teklifte bulundu. İsrail televizyonunun birinci kanalında yayınlanan habere göre, Şaron, Tel Aviv kentinin kuzeyindeki Hadera'da dün meydana gelen, 2 kişinin öldüğü ve 55 kişinin yaralandığı patlamanın ardından kendisini telefonla arayan Barak'ın teklifini bir kez daha reddetti.

Haberin Devamı

Şaron, partisinin olası bir ulusal birlik hükümetinde yer almasına karşılık, Barak'tan, Filistin lideri Yaser Arafat ile Camp David zirvesinde üzerinde anlaşmaya vardığı çözümleri reddetmesini istiyor. Parlamentoda çoğunluğa sahip olmayan Barak'ın, Şaron'un yanı sıra, Ulusal Dinci Parti lideri İzak Levi ile laik parti Şinui'nin lideri Tommy Lapid'i de aradığı belirtilirken, liderlerden ne cevap aldığı bilinmiyor

.

Araplar yardımı esirgemiyor

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin ayaklanmasının (İntifada) sürdürülmesine katkıda bulunmak amacıyla 150 milyon dolar vereceğini bildirdi. BAE Maliye Bakanı Muhammed bin Halfan, Kahire'de yaptığı açıklamada, geçen ayki Arap doruğunda kurulması kararlaştırılan Filistin Destek Fonu'na 150 milyon dolar aktaracaklarını belirtti. Muhammed bin Halfan, "Filistin halkının yanındayız; yapacağımız yardım, İntifada'nın sürdürülmesine katkıda bulunacaktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!