İsrail, Filistin Devleti'ni tanımaya hazır

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Filistin Devletini tanımaya hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton'ın ile birlikte İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin lideri Yaser Arafat, bugün Filistin'in geleceğini belirlemek üzere Oslo'da bir araya geliyor. Ortadoğu zirvesi öncesinde İsrail'de yayınlanan Haaretz Gazetesi, İsrail'in Filistin Devleti'nin tanımaya hazır olduğunu iddia etti.

Şarm el-Şeyh Barış Anlaşması'na göre, İsrail ile Filistin'in en geç 2000 yılının Eylül ayına kadar Filistin'in nihai statüsüyle ilgili bir çerçeve anlaşması imzalanması gerekiyor. İsrail Başbakanı Ehud Barak, daha önce yaptığı bir konuşmada, nihai çözüme ilişkin önemli unsurları içerecek çerçeve anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin Şubat ayına kadar tamamlanmasını istediğini söylemişti.

Haaretz Gazetesi haberinde, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile ilgili sorunların daimi çözümüne ilişkin anlaşmayı tanınan bir devletin lideriyle imzalamayı terceh edeceğini belirtti. Gazeteye göre İsrail, çerçeve anlaşmasında Filistin'in özerk topraklarda devlet kurmasına yeşil ışık yakacak. Barak, ayrıca Filistin'in Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini istiyor. Ayrıca, Filistin devleti askerden arındırılacak ve İsrail'e düşman ülkelerle askeri ittifak yapamayacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!