İsrail’den Filistin cezaevine baskın

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den Filistin cezaevine baskın
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 00:00

Eski Turizm Bakanı’nın öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden Ahmed Saadet’in salıverileceği haberleri üzerine İsrail, dün militanın yattığı Filistin’deki hapishaneye baskın düzenledi. Tank ve helikopter desteğinde düzenlenen baskında iki Filistinli gardiyan öldü. Bir süre direnen Saadet ve beş arkadaşı sonra teslim oldular.

İSRAİL askerleri, eski bir bakanı öldürmekle suçlanan 6 Filistinli mahkumu almak amacıyla, Batı Şeria’nın Eriha kasabasında bir cezaevini bastı.

Eriha’daki cezaevinde, suikastı planladığı öne sürülen Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin liderlerinden Ahmed Saadet ve diğer beş tutuklu, İngiliz ve ABD’li gözlemcilerle Filistinli gardiyanlar gözetiminde tutuluyordu. Geçen hafta güvenlik sorunlarını öne süren İngiliz ve ABD’li gözlemciler çekildi. Sonra cezaevine El Aksa Şehitleri Tugayı militanlarının girdiği haberi yayıldı.
/images/100/0x0/55eb1725f018fbb8f8aa677c

Duvarı yıktılar:

Bu gelişme üzerine, cezaevini kuşatan tanklar ve helikopterler desteğindeki İsrail askerleri Saadet ve diğer 5 kişinin teslim olmalarını istediler. Ancak bu çağrıya uyulmaması üzerine, İsrail askerleri duvarları buldozerlerle yıkıp, içeri girdiler. Bu sırada patlak veren çatışmada, biri gardiyan iki Filistinli öldü, 18’i de yaralandı. Tankların ateş açması ve helikopterlerden birinin de uyarı için bir füze atması üzerine, 150 kadar mahkum ve gardiyan, İsrail askerlerine teslim oldu. Ancak Saadet ve beraberindeki beş kişi, önce dumanlar yükselen hapishanedeki binalardan birine sığınarak teslim olmayı reddettiler.

Teslim oldular:

Ancak direnişlerini fazla sürdüremeyen Saadet ve dört arkadaşıyla Filistinli eski güvenlik sorumlularından Fuad Şubeyki askerlere teslim oldular. İsrailli yetkililer ülkelerine yönelik bir eyleme karışmayan mahkumların serbest bırakılacağını duyurdular.

Hamas lideri Halid Meşal, Filistinlilere, cezaevi çevresinde toplanmaları çağrısında bulundu. Meşal, İsrail’i Saadet’e zarar vermemesi konusunda uyararak, İsrail’in cezaevi baskının sonuçlarından sorumlu olacağını söyledi. Gazze’deki İngiliz kültür merkezi taş ve kurşun yağmuruna tutuldu, İngiliz bayrağı indirildi ve araçlar ateşe verildi. Operasyonun ardından Filistinli eylemciler tarafından rehin alınan 7 yabancıdan 4’ü serbest bırakıldı.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Avrupa gezisini yarıda keserek ülkesine dönüyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD ve İngiltere’yi İsrail’in operasyonuna destek vermekle suçladı.
/images/100/0x0/55eb1725f018fbb8f8aa677e

Aşırı sağcı İsrailli bakan öldürülmüştü

İSRAİLLi aşırı sağcı Turizm Bakanı Rehavam Zeevi, 17 Ekim 2001’de Filistin militanlarının Kudüs Hyatt otelinde düzenlediği suikastta öldürülmüştü.

Suikast günü AFP’ye telefon eden bir kişi, FHKC adına üstlendiği saldırının, 2001’de öldürülen lider Ebu Ali Mustafa’nın intikamını almak için düzenlediğini söylemişti. Zeevi, Filistinlilerce Oslo sürecine ve Filistin devletine karşı tutumuyla tanınıyordu. Suikastla ilgili olarak bazı kişiler tutuklanmıştı. Tutuklular arasında, suikastı organize eden FHKC lideri ve milletvekili Ahmed Saadet ile El Fetih üyesi Fuad Şubeyki de bulunuyordu.

2002 yılı başlarında tutuklanan Saadet, uluslararası gözlemcilerin de bulunduğu Eriha’daki cezaevine nakledilmişti. Ancak Yüksek Mahkeme, birkaç ay sonra suikastla ilgisi olmadığı gerekçesiyle, Saadet’in salıverilmesine karar vermişti. İsrail, salıverildiği takdirde Saadet’in öldürüleceğini ilan edince, Filistin bakanlar kurulu kararı geri almıştı.

Bunun İsrail’e bedeli ağır olacak

FHKC’nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayı’ndan bir kişi, El Arabiya televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, Saadet’e zarar verilsin ya da verilmesin, bunun İsrail’e bedelinin çok ağır olacağını ve çok şiddetli karşılık vereceklerini söyledi.

Filistin Yönetimi, İsrail’e cezaevinde devam eden askeri operasyona derhal son verme çağrısında bulunurken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in operasyonunu kınayarak, uluslararası toplumu İsrail’in operasyonuna karşı çıkmaya çağırdı. Filistin hükümetini kurmakla görevlendirilen Hamas lideri İsmail Haniye de, Saadet ve El Fetih üyesi Fuad Şubeyki’ye bir zarar verilmesi halinde, bunun cezasız kalmayacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!