İsrail askerleri Arafat'ın kapısına dayandı

Güncelleme Tarihi:

İsrail askerleri Arafatın kapısına dayandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 13:57

İsrail ordusunun karargahını ve ofisini kuşatarak tecrit ettiği Filistin lideri Yaser Arafat'ın, telefon hattının kesilmesiyle dünyayla ilişkisinin kopmasının ardından, İsrail askerlerinin özel bürosunun kapısına dayandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Filistin lideri Yaser Arafat'n karargahı çevresinde gece boyunca devam eden ateş ve bombalamanın ardından, İsrail askerlerinin Arafat'ın özel bürosunun kapısına dayandığı belirtildi.

Arafat'ın danışmanları, elektriğin kesilmesinden sonra Arafat'ın geceyi karanlıkta geçirdiğini ve koşulların giderek kötüye gittiğini kaydettiler.İsrail askerlerinin Arafat çevresindeki kuşatmayı giderek sıkılaştırdığı, Arafat'ın ise moralini yüksek tuttuğu belirtildi.

Batı Şeria'daki Filistin istihbaratının başkanı Tevfik El Tiravi, İsrail özel birliklerinin Arafat'ın özel bürosuna daha da ilerlediklerini ve Arafat'ın iki korumasını yaraladıklarını kaydetti.

Tiravi, Katar'ın El Cezire televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, "İsrail askerleriyle Arafat'ın özel bürosu arasında sadece bir kapı kaldı. Geceyi sadece kuşatmayla değil, yoğun bombardıman ve ateş altında geçirdik. Dış dünyayla iletişimimizi kesmemizi istiyorlar" dedi.

Arafat'ın danışmanlarından birinin, moralleri yüksek tutmak için duvarlara ve Arafat'ın kapısına, Arafat'ın bir konuşmasında söylediği ünlü "Geçemeyecekler" sözünün yazılı olduğu pankartlar astığı belirtildi.

Arafat ve danışmanlarının, elektrik, su, gıda ve tıbbi yardım olmadan kuşatmaya uzun süre dayanamayacağı kaydediliyor.

İsrail askerlerinin ilerlemesini durdurmak için silahlarını kullanan korumalardan birinin öldüğü, 20'den fazlasının yaralandığı belirtiliyor. Filistin liderinin, yaralı korumaların tedavisinde özel doktoruna yardımcı olmaya çalıştığı ifade ediliyor.

DÜNYAYLA BAĞLANTISI KESİLDİ 

Bu gelişmelerin hemen öncesinde ise Filistinli bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Arafat'ın dış dünyayla iletişim olanağının kalmadığını, tüm telefon hatlarının kesildiğini'' söyledi.

Filistinli yetkili, İsrail ordusunun Arafat'a ait telefon hatlarını kestiğini ve elektrik olmadığından bataryalarını şarj edemediği için cep telefonlarının da çalışmadığını belirtti.

AMERİKALI GÖNÜLLÜ

Arafat'ın karargahında bir Amerikalı gönüllü sağlık çalışanının da İsrail ordusunun ablukası altında mahsur kaldığı bildirildi.

Gönüllü sağlık görevlisinin Hüveyda Aras isimli Detroitli nişanlısı, AFP'ye yaptığı açıklamada, Filistin İlkyardım Komitesi içingönüllü çalışan New Yorklu 30 yaşındaki Adam Shapiro'nun karargahta Arafat ile aynı kaderi paylaştığını belirtti.

Aras, kendisinin Filistin kökenli, Shapiro'nun da Yahudi kökenli olduğunu bildirdi. 

BOVE'DEN ELEŞTİRİ

Filistinlilere destek için Ramallah'ta bulunan Fransız Köylü Konfederasyonu Başkanı ve antigloballeşme lideri Jose Bove, Fransız veAvrupa hükümetlerini, Arafat'ın karargahına girişilen saldırıya kayıtsız kalmakla suçladı.

Avrupa ve Amerikalı 100 kadar barış yanlısıyla Ramallah'ta bulunan Bove, Fransız ve Avrupa hükümetlerinin olup bitenlere gözlerini kapadıkları ve birer bildiri yayınlamakla yetindikleri eleştirisini yöneltti.

RADYO İŞGALİ

İsrail ordusunun ayrıca, Ramallah kentindeki Filistinlilerin radyosunu da işgal ederek yayınını kestikleri bildirildi. 

İsrailli yetkililer de Başbakan Ariel Şaron'un yarın kabinesini toplayarak, Arafat'ın karargahının işgali ve askeri operasyonların sonuçlarını görüşeceğini belirttiler.  Filistinli güvenlik yetkilileri, İsrail ordusunun tutukladığı Filistinliler arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin 2 numaralı isminin de bulunduğunu bildirdiler. 

GÜNEY LÜBNAN'DA ÇATIŞMA

Öte yandan, Hizbullah gerillaları ve İsrail askerleri arasında Güney Lübnan'daki Şebaa çiftliklerinde bugün çatışma çıktı.

Hizbullah kaynakları, gerillaların Şebaa çiftliklerindeki İsrail mevzilerine saldırı düzenlediğini, İsrail askerlerinin saldırıya topçuateşiyle karşılık verdiğini bildirdi.

Çatışmada can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmezken, çatışmanın ardından İsrail uçakları Güney Lübnan'daki hedeflere bir hava akını düzenledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!