İspanya'da ETA öfkesi

Güncelleme Tarihi:

İspanyada ETA öfkesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

İspanya dün ETA'nın kaçırdığı bir belediye meclisi üyesinin hayatını kurtarmak için ayağa kalktı. Bilbao kenti sokaklarını dolduran yüzbinlerce İspanyol Angel Blanco'nun serbest bırakılmasını istedi. Teröre karşı bugüne kadar düzenlenen en büyük yürüyüşe, Başbakan Jose Maria Aznar da katıldı.

İspanya dün ETA terör örgütünün kaçırdığı bir belediye meclis üyesinin hayatını kurtarmak için sokaklara döküldü. Aralarında siyasi parti liderlerinin de bulunduğu beşyüzbin İspanyol, ülkenin kuzeyindeki Bilbao kentinde, teröre karşı omuz omuza yürüdü.

İspanya'da dram haline gelen rehine krizi, ülkenin kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA militanlarının Bilbao kenti Belediye Meclis üyesi Miguel Angel Blanco'yu kaçırması ile başladı. ETA, perşembe günü kaçırdıkları 29 yaşındaki meclis üyesinin hayatı karşılığında ülkenin değişik kentlerinde hapiste bulunan 450 arkadaşlarının Bask bölgesine nakledilmemesi istedi. ETA ayrıca, isteklerinin yerine getirilmesi için hükümete 2 gün süre verdi. Miguel Angel Blanco, Başbakan Jose Maria Aznar'ın lideri olduğu Halk Partisi'nin de üyesi.

Hükümet, bugüne kadar bütün tehditlerini yerine getirmesi ile ünlenen ETA'nın talebini kabul etmedi ve genç politikacının ölüm fermanı da böylece kesinleşmiş oldu.

Miguel Angel Blanco'nun hayatını kurtarmak için dün İspanyol kamuoyu harekete geçti. İspanyol televizyonları Blanco'ya destek olmak için ekranlarının üst kısmına mavi bir kurdela yayınlamaya başladı. Televizyonlar ayrıca, ETA'nın, Blanco'nun öldürüleceğini ilan ettiği saatte ekranlarını da karartma kararı aldı. Gazeteler de birinci sayfalarını Blanco'ya ayırdılar. Bask bölgesinin en önemli kenti Bilbao'nun ana caddesi Gran Via'da, daha önceden planlı bir organizasyon olmadan yüzbinlerce İspanyol toplandı. Özel televizyon ve radyoların çağrısı üzerine biraraya gelen kalabalık kent merkezine kadar ETA'yı lanetleyen ve Blanco'nun serbest bırakılmasını isteyen sloganlar atarak yürüdüler. Yürüyüşe Başbakan Jose Marie Anzar ve diğer siyasi partilerin liderleri de katıldılar.

Bu arada, 29 yıldır silahlı mücadele yürüten ETA'nın siyasi kolu Herri Batasuna ise, Bilbao'da ETA'nın taleplerinin yerine getirilmesini isteyen alternatif bir yürüyüş düzenleyeceklerini ilan ettiler. Bugüne kadar 800 kişiyi öldüren ETA militanlarının kamuoyu tepkisine rağmen Blanco'yu öldürmesinden endişe ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!