İskoçya Başbakanı öldü

Güncelleme Tarihi:

İskoçya Başbakanı öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2000 00:00

Aniden fenalaşarak dün hastaneye kaldırılan İskoçya’nın ilk Başbakanı Donald Dewar 63 yaşında öldü. Dewar’ın danışmanı David Whitton, Edinburg’da Western General Hospital’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Dewar’ın öldüğünü söyleyerek, “Bugün İskoçya için kötü bir gün. İskoçya, büyük bir insanı kaybetti” dedi.
Haberin Devamı

Whitton, hastanede doktorlar ile Dewar’ın oğlu ve kızı arasında yapılan görüşmelerden sonra Dewar’ın bağlandığı yaşam destek ünitesinin kapatılmasına karar verildiğini söyledi. Avukat Dewar, 1707 yılından bu yana ilk parlamentonun oluşturulmasının ardından geçen yıl İskoç Liberal Demokrat partiyle kurulan koalisyon hükümetinin başına geçmişti.

Yeni Başbakan'ın işi zor

İskoçya'nın ilk Başbakanı ve İskoç İşçi Partisi'nin lideri Donald Dewar'ın ölümünün ardından ülkede yeni bir Başbakan arayışı başladı. Yasalarına göre, 28 gün içinde yeni liderini belirlemesi gereken İskoç İşçi Partisi, böylece ülkenin yeni Başbakanı'nı da seçmiş olacak.

Ticaret Bakanı Henry McLeish'in isminin öne çıktığı yeni lider adayları arasında ayrıca Maliye Bakanı Jack McConnell, Sağlık Bakanı Susan Deacon ve Toplum Bakanı Wendy Alexender'in adları öne çıkıyor. Dewar'ın yerini alacak kişinin belirlenmesine kadar da ülkenin yönetimi, koalisyon ortağı Liberal Demokrat parti'nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Jim Wallace tarafından üstlenilecek.

Bu arada, İskoç politikasında büyük ağırlığı İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, siyasi yaşamının nihai hedefi olarak belirlediği İskoçya Başbakanlığı için Dewar'ın ölümüyle ortaya çıkan boşlukta aday olmayacağını açıkladı.

Donald Dewar'ın ölümünün ardından bugün İskoçya'nın her yerinde açılan taziye defterleri, sevenleri tarafından imzalanmaya başlandı. İskoç ve İngiliz gazeteleri de büyük kaybın haberlerine geniş yer verirken, The Independent "Yeni İskoçya'nın kurucusu 63 yaşında öldü", The Daily Telegraph "Dünya politikası yasta", The Guardian "Yenileşmenin mimarı, İskoçya'nın bulabileceği en iyi Başbakan saygın politikacı öldü" ve The Times da "İskoçya şokta" başlıklarıyla duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!