İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon: İngiltere AB’den çıkarsa bağımsızlık referandumu yaparız

Güncelleme Tarihi:

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon: İngiltere AB’den çıkarsa bağımsızlık referandumu yaparız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 15:46

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon; İngiltere’nin 23 Haziran’da yapılacak referandumda İskoçya’nın itirazlarını görmezden gelerek AB’den ayrılma kararı alması durumunda, ülkesinin 'neredeyse kesinlikle' yeniden bağımsızlık referandumuna gideceğini duyurdu.

Haberin Devamı

2014 yılındaki bağımsızlık referandumunda, ülkesinin Birleşik Krallık’tan ayrılması yönünde kampanya yürüten İskoçya Ulusal Partisi lideri; “Eğer İngiltere AB’den ayrılma kararı alırsa, bu İskoç halkının bağımsızlık ile ilgili görüşlerini kaçınılmaz olarak değiştirecek” dedi.

BBC’de yayınlanan Andrew Marr Show’a konuk olan Sturgeon, 'Böyle bir senaryonun ortaya çıkmasını kesinlikle istemediğini' de sözlerine ekledi.

İskoçya Başbakanı, “Umuyorum ki Birleşik Krallık, bir bütün olarak bir çok farklı nedenle AB’de kalınması gerektiği yönünde oy kullanacak. İskoçya Bağımsızlık referandumunu hatırlarsanız, ülkenin Birleşik Krallık’ta kalması yönünde yapılan kampanyaların en önemli kozu; İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmayı seçmesi durumunda AB üyeliğini kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağıydı. Elbette bu, o zaman anlamsız bir iddiaydı. Ancak şu anki şartlarda İskoçya’nın, AB üyeliği bağımsızlık tartışmalarında önemli bir etken olabilir” dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon: İngiltere AB’den çıkarsa bağımsızlık referandumu yaparız


Sturgeon sözlerine şöyle devam etti:
"Eğer bir kaç yıl içinde İskoçya halkını kendi iradeleri dışında AB’den çıkmaya zorlandığı bir ortamda bulursak, 2014 yılında bağımsızlığa karşı oy verenler de dahil olmak üzere, AB üyeliğimizi garanti altına almanın tek yolunun bağımsızlık olduğuna kanaat getirilecek. Bence bu kaçınılmaz bir durum.”

İskoç siyasetçi, AB’den ayrılmanın Muhafazakar Parti hükümetinin ülkedeki çalışma haklarına ve sosyal güvenlik yasalarına saldırması için gerekli ortamı hazırlayacağını ve bu durumun halka büyük zarar vereceğini düşündüğünü de dile getirdi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!