IŞİD, 2 bin yıllık mirası imha etti

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, 2 bin yıllık mirası imha etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 01:12

Terör örgütü IŞİD, Suriye’nin antik kenti Palmira’nın en bilinen eserlerinden 2 bin yıllık Baalşamin Tapınağı’nı patlayıcılarla imha etti. IŞİD militanları, daha önce de kentteki bin 900 yıllık El Lat Aslanı heykelini parçalamıştı. Bölgedeki kaynaklar, IŞİD militanlarının antik eserlere yönelik saldırılarının süreceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye’de yine bir tarih katliamına imza attı. Terör örgütü IŞİD, geçen mayıs ayından beri elinde tuttuğu Suriye’nin antik kenti Palmira’da (Tedmur) İslam öncesi dönemden kalma bir tapınağı patlayıcılarla havaya uçurdu. 2 bin yıllık Baalşamin Tapınağı “Fenike fırtına ve yağmur tanrısına” ithaf edilerek inşa edilmişti. Tapınağın ne zaman imha edildiği konusunda ise farklı tarihler verildi. Bölgedeki aktivistler, IŞİD militanlarının tarihi yapıyı önceki gün yok ettiğini söyledi. Hüseyin el-Humusi, “Patlamanın şiddetiyle tapınağın çevresinde bulunan pek çok tarihi sütun da zarar gördü” dedi.

‘BAŞKA YIKIMLAR OLABİLİR’

Humusi, IŞİD’in Palmira’daki başka tarihi yapıları da yıkma hazırlığı içinde olduğunu ifade etti. Suriye Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürü Mamun Abdülkerim de Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada Baalşamin Tapınağı’nın önceki gün havaya uçurulduğunu doğruladı. Ancak İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD militanlarının tapınağı yaklaşık bir ay önce patlattığını bildirdi. IŞİD, Palmira’da yakınlarındaki iki türbeyi de geçen haziran ayında havaya uçurmuştu. Militanlar, tarihi yerleşimde aralarında bin 900 yıllık El Lat Aslanı heykelinin de olduğu diğer antik eserleri de parçalamıştı.
Terör örgütü, geçtiğimiz hafta da Palmira antik kentinin bakımından sorumlu 82 yaşındaki Suriyeli arkeolog Halid Esad’ı öldürmüştü. Suriye Antik Eserler Müdürü Abdülkerim, Halid Esad’ın IŞİD’e kentteki gizli hazinelerin yerini söylemediği için kafası kesilerek öldürüldüğünü kaydetmişti. IŞİD, ocak ayında Irak’ın Musul kentindeki merkez kütüphanesini basmış ve binlerce kitabı yakmıştı. Terör örgütü, mart ayında da Irak’ın Nemrut ve Hatra kentlerindeki tarihi eserleri patlayıcılar ve buldozerlerle yok etmişti. IŞİD’in birçok eseri de kaçakçılar yoluyla yurtdışına gönderdiği ve bu sayede kendisine para geliri sağladığı da biliniyor.

Haberin Devamı

ÇÖLÜN İNCİSİ’YDİ

Birleşmiş Milletler’in Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Palmira, Yunan-Roma döneminden kalma eserleriyle biliniyor. Kentteki eserler 1. ve 2. yüzyılda inşa edilmiş. ‘Çölün İncisi’ olarak bilinen Palmira’nın yapılarında Pers kültürünün
etkisi de görülüyor.

Haberin Devamı

FİSK: İSRAİL, IŞİD’İ NEDEN VURMUYOR?

İngiliz Independent gazetesinin tanınmış muhabiri Robert Fisk önceki günkü yazısında IŞİD’le ilgili haberlerde gazetecilerin örgütün barbarlığına odaklandığını ancak “hikâyenin diğer tarafına bakılması” gerektiğini yazdı. Fisk, IŞİD’in İsrail’i hedef almamasına değinerek, “IŞİD İsrail’e neden hiç saldırmıyor? İsrail’in Suriye’deki hava saldırıları neden hiçbir zaman IŞİD’i hedef almıyor da hep Suriye yönetimini ve Suriye yanlısı İran güçlerini hedef alıyor?” sorularını yöneltti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!