İrlanda'da kadınlar yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

İrlandada kadınlar yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

İrlanda'da siyaset kadınlara teslim. İrlanda demokrasisi belki de dünya tarihinde bir ilke imza atıyor : 30 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 adayının 4'ü de kadın.

İrlanda kadın cumhurbaşkanını sevdi. 30 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, İrlanda halkı yine bir kadını devletin en yüksek makamına getirecek. Başka şansı da yok zaten çünkü... 4 adayın 4'ü de kadın.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri görevini üstlenmek üzere Cumhurbaşkanlığı'ndan geçen hafta istifa eden Bayan Mary Robinson'un halefini belirlemek üzere yapılacak genel seçime 4 aday katılıyor. Ve bu 4 aday da kadın. Böylece, İrlanda Cumhuriyeti demokrasi tarihinde bir ilke imza atıyor: siyasi yarış sadece kadınlar arasında. Son olarak, milliyetçi parti Fianna Fail de kendine bir kadın aday seçince, yapılacak yarışta 4 kadının karşı karşıya gelmesi ve gelecek cumhurbaşkanının yine kadın olması kesinleşti.

Fianna Fail bu adayı belirlerken ‘az gelişmiş’ demokrasilere de bir ‘parti içi demokrasi’ dersi verdi : delegeler, partinin şimdiki başkanı, eski Başbakan Albert Reynolds'u gelecek seçimlerde aday göstermemeye karar verdiler ve yerine bir kadını, Mary McAleese'i seçtiler. Ve partinin iktidar olmuş ‘umur görmüş’ başkanı da, adaylığını reddeden arkadaşlarının bu kararını ‘Çok şaşırdım. Hiç beklemiyordum. Ancak demokratik bir şekilde alınmış bu karara saygı duyarım’ diyerek karşıladı.

Şimdi İrlanda 4 kadının siyasi mücadelesini, nefesini tutmuş, seyrediyor. Birbirinden çok farklı dünyalardan gelen (kimi rektör yardımcısı kimi Eurovision galibi) dünya görüşleri bazen taban tabana zıt 4 kadın. Bu 4 kadının sadece biri ülkeyi 21.yüzyıla sokmak üzere en yüksek makama, Cumhurbaşkanlığı'na seçilecek. Ancak siyasi mücadeleleri, görüşleri, tercihleri ile İrlanda'nın geleceğini bu 4 kadın belirleyecek. Ve, dünyanın en koyu Katolik ülkelerinden biri olarak bilinen İrlanda, geleceğini kadınlara emanet ederek, dünyaya önemli bir ders vermiş oluyor. Görevini başarıyla devreden bir kadının yerine 4 kadını aday seçen İrlanda'da, anlaşılıyor ki, kadın siyasetçiler kendilerine güvenen halkı hayal kırıklığına uğratmamış.

FARKLI DÜNYALAR

Dana, koyu bir katolik. Kampanyasını kürtaj karşıtı dinci gruplar finanse ediyor. 44 yaşında, 4 çocuk annesi olan Dana 4 büyük yerel meclisin desteğiyle seçimlere giriyor.

Adi Roche, İşçi Partisi'nin adayı. Nükleer karşıtı gösterilerin müdavimi. Yakın dostu U2 pop grubunun solisti Bono'nun karısıyla katıldığı Çernobil Çocukları Projesi ile ünlenen Roche ‘İrlanda’da yılın adamı' da seçilmiş. 42 yaşındaki Roche en şanslı aday.

Mary McAleese milliyetçilerin adayı. Queen's Üniversitesi'nde rektör yardımcılığına kadar yükselebilmiş ilk Katolik. Evli ve 3 çocuk annesi olan Roche, Dana gibi, koyu bir dindar ve Kilise'nin kürtaj ve boşanma karşı kampanyalarının baş aktörü.

Mary Bonatti ise Fine Gael partisinin adayı. Eşinden ayrıldıktan sonra kızını tek başına büyüten, hemşireliği bırakıp politikaya giren 58 yaşındaki Bonatti, İrlanda siyasetinde isim yapmış bir ailenin kızı. Fine Gael partisinin iki numarası Nora Owen'in kardeşi ve daha da önemlisi, İrlanda Kurtuluş Ordusu'nun (IRA) efsanevi kurucusu Michael Collins'in yeğeni.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!