Irkçılığa karşı "Berlin Biziz" gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Irkçılığa karşı Berlin Biziz gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 16:20

Berlin’de, ayrımcı ve ırkçı olaylara dikkat çekmek amacıyla "Berlin biziz" eylemi düzenlendi.Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Petra Pau, “Her yerde ırkçılığa karşı çıkmaya ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de, ülkede yaşanan ayrımcı ve ırkçı olaylara dikkat çekmek amacıyla “Berlin biziz” adlı eylem düzenlendi.

Çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen eylemde, üzerinde “Irkçılık bir görüş değil, Irkçılık bir suçtur” ve “Müdahale edin, ırkçılık herkesi ilgilendiriyor” yazan dövizler taşındı. Katılımcılar, ırkçılığın tehlikesine dikkat çekmek için düdük çaldı.

Eylemi düzenleyen sivil toplum örgütleri arasında yer alan Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) derneğinin sözcüsü Safter Çınar, yaptığı açıklamada, Almanya’da her gün sığınmacı yurtlarına ve insanlara saldırıldığına işaret ederek, bununla Almanya’daki ırkçılığın boyutunun görüldüğünü ve her günün aslında ırkçılıkla mücadele günü olması gerektiğini belirtti.

Irkçılığa karşı Berlin Biziz gösterisi


Bu eylemle siyasetçileri ve toplumu uyarmak ve onlara sembolik de olsa bir mesaj vermek istediklerini ifade eden Çınar, Almanya'da ceza yasasında yapılan değişiklikle ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadelede ufak bir hareketlenmenin görüldüğünü ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti.

Çınar, “Politikacıların ve toplumun Almanya’da ciddi bir ırkçılık olduğunu kabul etmesi lazım ki ciddi önlemler alınsın” dedi. 

Bu konuda polisin, hakimlerin ve savcıların daha iyi eğitilmesi gerekliliğine dikkati çeken Çınar, Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü konusunda da çok fazla ilerleme sağlanmadığını hatırlattı. 

Haberin Devamı

"HER YERDE IRKÇILIĞA KARŞI ÇIKMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Petra Pau da, yılın 365 gününün tamamının ırkçılıkla mücadele günü ilan edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Burada başkentte, Almanya’nın oturma odasında bir gösteri yapıyoruz. Her yerde ırkçılığa karşı çıkmaya ihtiyacımız var." dedi.

Almanya’da 3 eyalette yapılan meclis seçimlerinde önemli oy oranlarına ulaşan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine ilişkin de Pau, AfD’ye oy verenlerin bu partinin programını okumalarını tavsiye ederek, bu partinin ırkçı söylemleri savunduğunu vurguladı.

Irkçılığa karşı Berlin Biziz gösterisi



AFD'NİN ALMANYA İÇİN TEHLİKE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Özcan Mutlu da ırkçı ve İslam düşmanı söylemlerle tanınan AfD partisinin son seçimlerde 3 eyalette Meclis'e girmesinin Almanya için tehlike işareti olduğunu söyledi.

Ülkede 2015 yılında yaklaşık 14 bin ırkçı içerikli saldırı ve eylemin gerçekleştiğini, aynı dönemde yaklaşık 130 sığınmacı yurdunun kundaklandığını ve NSU cinayetleriyle ilgili soru işaretlerinin hala giderilmediğini dile getiren Mutlu, “Bunları topladığımızda Almanya’nın ciddi bir ırkçılık sorunu olduğu ortaya konuyor.” ifadesini kullandı.

Mutlu, tüm demokratların bir araya gelerek ırkçılığa “dur” demesi gerektiğini de kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!