İranlI gay’lerin gizli dünyası

Güncelleme Tarihi:

İranlI gay’lerin gizli dünyası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 00:00

Ahmedinejad’ın İran’da olmadığını iddia ettiği eşcinseller, Hamjens.com gibi gay sitelerinden partner buluyor, Tahran’daki parklarda buluşuyorlar. Bazıları ise gay kimliğini gizleyebilmek için karşı cinsle evleniyor. Kimilerine de "tedavi" adına cinsiyet değiştirme operasyonu yapılıyor.

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın "Onlardan bizde yok" dediği eşcinseller, zulme maruz kalmadan yaşayabilmek için neler yaptıklarını New York Times’a anlattılar. Ahmedinejad’ın geçen hafta New York’taki Columbia Üniversitesi’nde bir soru üzerine İran’da eşcinsel olmadığını iddia etmesi öğrencileri güldürmüş ve medyaya da konu olmuştu.

NY Times’ın Tahran’da konuştuğu Rıza (29) adlı gay, takibe uğramamak için soyadını açıklamıyor ve İran’da çok sayıda gay ve lezbiyen olduğunu belirterek, "Avrupa ve Amerika’daki gibi meşru haklarımız yok, aramızdaki fark bu. Eylemci olup hak talep etmediğin sürece İran’da gizli bir eşcinsel hayat sürebilirsin. İran’da gaylerin hayatı da, hak mahrumu işçiler ve feministler gibi zor" diyor.

Polis, efemine görünümlü erkekleri tutukluyor, ortada bir kanıt olmadığı için bunlar daha sonra salıveriliyor. Bazı eşcinseller Batılı ülkelere sığınıyor.

İnternet, eşcinsellerin sosyalleşmesini kolaylaştırıyor. NY Times’ın konuştuğu gaylerin çoğu Hamjens.com gibi internet sitelerinden partner bulduğunu anlatıyor. Web sitesi ve sohbet odaları kapatıldıkça yenileri açılıyor.

LALE PARKINDA BULUŞMA

Tahran’da gay buluşmalarına sahne olan yerler de var; Kerim Han ve Millet caddeleri ile Lale ve Danişco parkları gibi. Gay fahişeler de müşterilerini burada buluyor. Emir (24) adlı eşcinsel grafiker, "Müşteri bulmaları 10 dakika bile sürmez. Her sınıftan erkek gider oralara. Bazıları da biseksüeldir" diyor. Eşcinsellerin çoğu cinsel kimliğini ailesinden gizliyor. Mesela Şahin (27) adlı kimyager öyle yapmış. Hatta bazıları kamuflaj evlilikler yapıyor. İran’ın en ilginç yönü ise eşcinselleri "hasta" olarak tanımladığı için cinsiyet değiştirme operasyonlarını teşvik ediyor olması. Birçok eşcinselin günah işlediğini düşündüğü için devlet desteğiyle transseksüel olduğu biliniyor.

Çocukları gay diye astılar

İran’da eşcinsel ilişkisi tespit edilenler idam ediliyor, kırbaç cezası alıyor. 2005 yılında ülkenin kuzeyindeki Meşhed kentinde iki genç, eşcinsel ilişkide bulundukları gerekçesiyle idam edilmişti. Yine 2005 yılında bir lezbiyenin cezaevinde öldürüldüğü biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!