İran'da gerçeğe dönüş

Güncelleme Tarihi:

İranda gerçeğe dönüş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

İran'da, oylarını alarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük farkla kazandığı gençlerin ve entellektüellerin sevinç göstereleri arasında mecliste yemin edip, görevine başlayan 5. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye, ilk ‘‘uyarı sinyalleri'' gelmeye başladı..

Reform ve özgürlük sözü vererek, ‘‘İran'da yeni dönem'' vaadeden Hatemi'nin, oluşturacağı ve büyük ihtimalle seçim zaferini de yansıtacağı kabine listesini, iki hafta içinde muhafazakarların çoğunlukta olduğu meclisin onayına sunması gerekiyor.. İran basınında, Hatemi'nin listeye, ‘‘kendi görüşüne uygun, liberal kişileri'' de dahil edeceği yolunda çıkan haberler, tepkilere neden oldu. Dışişleri bakanlığı ve kültür bakanlığına atayacağı kişiler, muhafazakar çevrelerin büyük tepkisini çektiği için Hatemi, kabine listesini meclise sunmayı geciktiriyor.

Tepkisini ilk dile getirenlerden muhafazakar milletvekili Marzieh Sadıki'nin ‘‘geçmişte, İran halkının beklentileri doğrultusunda hareket etmemiş bazı kişilerin meclisten güvenoyu alması hiç beklenmesin'' şeklindeki sözleri, zafer sarhoşu Hatemi yanlılarının suratına adeta bir ‘‘tokat'' gibi çarptı.. Muhafazakarların bu çıkışı üzerine, Hatemi'yi oylarıyla destekleyen halk, ‘‘ihtiyatlı bir bekleyiş'' içine girdi.

Aslında, Hatemi'nin mücadele alanı, sadece meclisle sınırlı değil. Hatemi, düşündüklerini uygulayabilmek için, alınan tüm kararlarda son sözü söyleme yetkisine sahip, muhafazakarların önderi, dini lider Ali Hamaney'i de ikna etmek zorunda..

İSTENMEYEN BAKANLAR

Hatemi, İran'ın 13 yıldır Dışişleri Bakanlığını yapan Ali Ekber Velayeti'nin yerine İran'ın BM temsilcisi Kemal Harrazi'yi, Kültür Bakanlığına ise, eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin hukuk danışmanı Atuallah Mohaajerini'yi atamak istiyor. Bu iki kilit bakanlığa liberal olarak tanınan bu kişilerin atanmasına meclisin onay vermeyeceği yolunda Hatemi'ye mesaj iletildiği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!