İran’a yakın başbakan adayına isyan

Güncelleme Tarihi:

İran’a yakın başbakan adayına isyan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2022 07:00

Irak’ta eski başbakanlardan Nuri el-Maliki’nin ve İran’a yakın Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya es-Sudani’yi açıklaması, milliyetçi bir yönetim kurulmasını isteyen Şii lider Mukteda es-Sadr yandaşlarını yine sokağa döktü. Sadr taraftarları, üç gün içinde ikinci kez meclisi işgal etti.

Haberin Devamı

Seçimlerin ekim ayında yapıldığı Irak’ta aradan geçen 10 ayda hükümet kurulamazken, sokakta tansiyon artıyor. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları bir haftada ikinci kez, hükümet binaları ile yabancı temsilciliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’nin duvarlarını aşarak meclis binasına girdi. 27 Temmuz’daki ilk işgalden sadece üç gün sonra gelen bu ikinci baskına güvenlik güçlerinin başlangıçtaki müdahalesi daha sert oldu.

İran’a yakın başbakan adayına isyan

60 KİŞİ YARALANDI

Yeşil Bölge’yi koruyan beton bariyerleri devirip içeri girmek isteyenlere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalede en az 60 kişi yaralandı. Ancak temkinli hareket eden polis, göstericiler bir kez parlamento binasına girmeyi başarınca müdahalenin dozunu azalttı, görgü tanıklarına göre bina içinde şiddet olayı yaşanmadı. Yüzlerce protestocu meclis binasında Sadr posterleri açarak slogan attı. Baskın anında binada milletvekili bulunmuyordu. İlk seferinde birkaç saatlik işgali Sadr’ın çağrısıyla sonlandıran eylemciler yine hareketin liderinden bu yönde açıklama duymayı bekleyeceklerini, o zamana kadar işgali sonlandırmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

‘İKİNCİ MALİKİ’YE HAYIR

Şii din adamı Sadr’ın yanlıları, İran destekli Koordinasyon Çerçevesi’nin yine Şii olan başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto ediyor. Irak’ta başbakanlar Şiiler arasından seçilirken, Sadr hem İran hem ABD karşıtı, milliyetçi ve popülist bir isim. 10 ay önce sandıktan Irak’ın en büyük siyasal gücü olarak çıkan Sadr, haziran ortasındaki istifasının ardından gücünü sokağa kaydırdı. Sadr yandaşları, ‘İkinci Maliki’ diye andıkları Muhammed Şiya es Sudani’nin başbakan olmasını engellemeye çalışıyor. Sadr, 2006-14 arasında başbakanlık yapan Maliki döneminde ülkenin giderek İran etkisine girdiğini ve ülkeyi kötü yönettiğini savunuyor.

İran’a yakın başbakan adayına isyan

Nuri el-Maliki

Haberin Devamı

SADR’IN İSTİFASI MEYDAN OKUMAYDI

- Sadr Hareketi, ekimdeki seçimlerden 73 milletvekili ile birinci çıktı ancak 329 sandalyeli mecliste tek başına hükümet kurmak için gerekli 3’te ikilik çoğunluğun oldukça gerisinde kaldı.

- Diğer partilerle hükümet kurmakta bir türlü uzlaşılamayınca Sadr, haziran ortasında siyaseti bıraktığını açıkladı. Peşinden hareketin 73 milletvekili istifa etti.

- Siyasi uzmanlara göre Sadr’ın istifası bir geri çekilme değil, meydan okuma sinyali taşıyordu ve nitekim öyle de oldu. Sadr şimdi ülke siyasetini kontrol etmek için meclis baskınları gibi protesto eylemlerini kullanıyor.

Mecliste güç nasıl değişti

- Haziran ayı sonunda mecliste boşalan koltukların yerini ekim seçiminde ikinci çıkan adaylar doldurdu. Böylece Sadr’ın rakibi İran yanlısı grup 64 yeni vekil kazanarak birinci parti konumuna yükseldi.

Haberin Devamı

- İşte hemen bunun peşinden eski Başbakan Nuri el-Maliki ve İran’a yakın grupların oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz’da başbakan adayı olarak Sudani’nin ismini ilan ettiler.

- Sadr yanlıları, Sudani’yi “ikinci Maliki” olarak görürken, muhalifleri için Maliki, ülkede 2003’ten beri kötü giden her şeyin sembolü halinde.

BİLGİ NOTU: Sadr destekçilerinin karşı çıktığı başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani, geçmişte çalışma ve insan hakları bakanlıkları yapmış bir isim. Sudani, Maliki’nin “yolsuz ve kötü yönetiminin devamı” olmakla suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!