İran polisi Türk Fuarı’nı bastı

Güncelleme Tarihi:

İran polisi Türk Fuarı’nı bastı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 00:00

Tahran’da düzenlenen Türk kadın moda fuarı, firmaların tanıtım katalogları ahlaka aykırı bulunduğu için ikinci gününde polis baskınıyla kapatıldı. Devamında açılacak erkek moda fuarına da ’yerli üreticiyi koruma’ bahanesiyle izin verilmiyor.

İRAN’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Türk firmalarının düzenlediği Bayan Giyim, Spor Giyim ve Çocuk Giyim Fuarı ikinci gününde ’ahlak polisinin baskınıyla’ kapatıldı. Bu fuarın hemen ardından 18-20 Temmuz tarihlerinde düzenlenmesi planlanan fuara ise ’İranlı konfeksiyon üreticilerini koruma gerekçesiyle’ izin verilmiyor.

Expotim Uluslararası Fuarcılık Organizasyonu A.Ş. tarafından Tahran Hedjab Etkinlik Merkezi’nde düzenlenen fuarlar için İran’a giden firma temsilcilerine herhangi bir kötü muamele olmadığı ancak, polisin kadınlara dönük fuarın ikinci gününde tüm fuar ziyaretçilerini Türk firma sahipleriyle birlikte alan dışına çıkardığı öğrenildi. Tahran ahlak polisinin Türk kadın giyim firmalarının tanıtım kataloglarını ahlaka aykırı buldukları ve kadınlara dönük fuarı bu nedenle kapattıkları bildirildi. 18 Temmuz’da başlayacak erkek giyim fuarının da ’fuar şirketinin evrakı eksik ya da İranlı hazır giyim üreticilerinin baskısı var, Türklere karşı korunmak istiyorlar’ gerekçesiyle açılmayacağı bildirildi.

Fuar için Tahran’da bulunan firmalardan Harput Giyim’in sahibi Musa Atlı, "Biz erkek giyim fuarı için geldik. Kadın giyim fuarında olanları gördük. Şimdi erkek giyim fuarının da yapılmayacağı söylenince bizzat ben Büyükelçilikten bilgi istedim. Bizimkiler ’firmanın evrakı eksik’ diyor ama fuarcı arkadaşlar bunun bahane olduğunu, polisin kadın giyim firmalarının kataloglarını ahlaka aykırı bulduğunu anlatıyor" dedi.

Ramsey Dış Ticaret Temsilcisi Sadettin Üçeyler de pazartesi (bugün) sabah Tahran’a gitmek için hazırlık yaptıklarını belirterek, "Ancak bizi aradılar ve ’gelmeyin, erkek giyim fuarı açılmayacak, iptal edildi’ dediler. Ne yapacağımızı şaşırdık" diye tepki gösterdi.

Geçen yıl da olay çıkmıştı

Giyim Fuarı geçen yıl da olaylı bir şekilde düzenlenmişti. Fuar için Tahran’a giden bazı gazeteciler gözaltına alınmıştı. İranlı kadınlar özellikle Türk firmalarının iç giyim ve abiye ürünlerine büyük ilgi göstermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!