İran, iyi niyetli füze denemesi yapmış

Güncelleme Tarihi:

İran, iyi niyetli füze denemesi yapmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, geçtiğimiz hafta geniş yankı uyandıran füze denemeleriyle ilgili tepkilere yanıt verdi. Hatemi önceki günkü kabine toplantısında, ‘Toprak bütünlüğünü korumak bir ulusun doğal hakkıdır, ancak İran İslam Cumhuriyeti detant politikası gütmeye ve özellikle bölge ülkeleri olmak üzere bütün ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye devam edecektir’ dedi. Savunma Bakanı Oramiral Ali Şamkani orta menzilli Şahab-3 füzesinin geliştirilmesi, denenmesi ve üretimi konusunda kabineye ayrıntılı rapor sundu ve proje üzerinde çalışan İranlı uzmanlara teşekkür etti.

Tahran'ın füze denemesini duyuran The New York Times gazetesi, 1300 km menzile sahip Şahab-3 füzelerinin İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi vurabilecek güçte olduğuna dikkat çekmişti. Clinton yönetimi, bölgesel istikrarı tehdit ettiği konusunda İran'ı uyarmış ve casus uydulardan elde edilen verilerde bu füzelerin Kuzey Kore teknolojisi olduğunu kaydetmişti.

Hatemi, yolsuzluk ve resmi işlemlere hile karıştırma suçlarından 5 yıl hapse ve 20 yıl memuriyetten men cezasına çaptırılan yakın dostu, Tahran'ın reformcu Belediye Başkanı Gulam Hüseyin Kerbasçi'yi övdü. İRNA'nın haberine göre, Hatemi ‘Duruşmaların hukuki sorunları ve yargılanması sonucundaki karar bir yana, yürütme gücünün başkanı ve cumhurbaşkanı olarak etkin, yenilikçi ve yetenekli bir yönetici ve kendini adamış bir kamu görevlisi olarak verdiği üstün hizmetlerden dolayı Kerbasçi’yi her zaman takdir ettim. Temyiz mahkemesinde, üst yargıçların nihai kararlarını vermelerinde göstermeleri beklenen İslami adaletin büyüklüğü, öngörülülüğü ve enginliğinden yararlanarak, hükümetin, Tahran'ın açığa alınan Belediye Başkanı Kerbasçi'nin hizmetlerinden daha çok yararlanma imkanı bulabileceğini ümit ediyorum' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!