Iraklılar Türkleri komşu istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Iraklılar Türkleri komşu istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2005 02:04

ABD’de yapılan bir ankete göre, Bush Yönetimi’nin özgürlük ve demokrasi modeli haline getirmek istediği Irak şu anda dünyada yabancı düşmanlığının en yoğun olduğu ülke. Halkın yüzde 80’i yabancıları reddediyor; yüzde 61’i Türkleri komşu olarak istemiyor.

ABD’deki Michigan Ünivesitesi’nden Ronald F. Inglehart ve Mark Tessler adlı iki siyasetbilimci ile Doğu Michigan Üniversitesi’nden sosyolog Mansoor Moaddel tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir çalışma, Irak’ın, dünyanın yabancı düşmanlığın en yoğun olduğu ülke olduğu sonucunu verdi. Washington Post’taki habere göre geçen yıl 2 bin 325 Iraklının katılımı ile gerçekleştirilen anketin sonuçları, Dünya Değerler Anketi ve Avrupa Değerler Anketi çerçevesinde 1999 yılından beri 85 ülkede toplanan veriler ile karşılaştırıldı.

Çalışma, Iraklılar’ın yüzde 80’inin, yabancıları komşu olarak istemediğini ortaya koydu. Bu oran, ABD’de yüzde 10-15 düzeyinde. Ankete göre, Iraklı Araplar ve Kürtler, başlıca İslam ülkeleri dahil, diğer toplumlarda rastlanmayan bir biçimde yabancıları reddediyor. Her 10 Iraklıdan 9’u, komşu olarak bir Amerikalı, bir İngiliz veya bir Fransız’ı istemiyor.

Iraklılar coğrafi komşularını da istemiyor. Halkın yüzde 61’i, Türkler’i komşu olarak istemediğini söyledi. Bu oran, İranlılar için yüzde 55. Iraklıların en sıcak baktıkları komşu ülke ise Ürdün. Ancak yine halkın yüzde 44’ü Ürdünlüleri komşu olarak istemiyor.

Kelle koltukta ustura sallıyorlar

IRAK’ta berberlik bugünlerde en tehlikeli meslekler arasına girdi. Başkent Bağdat’ta radikal Sünni militanların sakal tıraşı yapan berber ve müşterileri Amerikalı askerlere benzemeye çalışıyorlar diye öldürmeleri üzerine bütün berber dükkanları birer birer Şiilerin yoğunlukta olduğu Bağdat’ın Sadr Kenti semtine doğru taşınmaya başlandı. Çünkü Sünni militanlar bu semte giremiyor. Şii Lider Ayetullah Ali el Sistani dahil bütün dini liderler sakal kesmenin İslami kurallara aykırı olduğu yolunda fetva veriyorlar. Irak’ta son iki ay içinde 20 kadar berber sakal tıraşı yaptıkları için hayatından oldu. Ancak ülkede berberlik çok geçerli bir meslek. Zira Irak erkekleri güzelliklerine çok düşkün. Gün boyunca müşterilerle dolup taşan berberler sadece saç ve sakal traşı da yapmıyorlar. Yanak tüyleri ve kalın kaşlar da iplik yöntemi ile itinayla alınıyor. El Arabiya televizyonunun haberine göre Araplar berberlere yılda 110 milyon dolar para akıtıyor ve Arap bölgesinde yaklaşık olarak 697 milyon jilet tüketiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!