Irak'ın Musul operasyonu başladı

Güncelleme Tarihi:

Irakın Musul operasyonu başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 22:50

IRAK ordusunun sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul, IŞİD’in kontrolündeki Musul’u almak için aylardır beklenen operasyonun başladığını ve harekatın adının “Fetih Operasyonu” olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

2014 yılının Haziran ayından beri IŞİD’in elinde olan Musul’a karşı uzun süredir taarruz hazırlığı vardı. Irak ordusuna Şii milislerin ağırlıkta olduğu Halk Seferberlik Birlikleri (Haşdi Şabi) de destek veriyor. Amerikan savaş uçakları da havadan operasyona katılıyor. Musul’un 67 km güneydoğusundaki Mahmur kasabasından başlayan operasyonda Irak ordu güçleri, ilk olarak 11 köyü ele geçirdi. Ele geçirilen köylere Irak bayrağı asıldı.

Peşmerge de destekliyor: Operasyona Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) güvenlik gücü peşmergeler de destek veriyor. Peşmerge komutanlarından General Ziryan Şeyh Vesani, yardımcı güç olarak operasyona katkı sağladıklarını söyledi. Ninova vilayetinin başkenti olan Musul’un IŞİD’in elinden kurtarılmasının uzun süre alması bekleniyor. Tahminlere göre operasyon başarılı gitse bile 2017’ye kadar sürebilir. Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Musul’un kurtarılması için 24 bin ila 36 bin arasında askere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak Irak ordusunun Mahmur kasabasına yığdığı asker sayısı sadece 2 bin ila 3 bin arasında. Amerikalı askeri yetkililer, Musul kentinde 10 bin kadar IŞİD militanının bulunduğunu tahmin ediyor.

İlk hedef ikmal hattı: Irak ordusunun, ilk amacı IŞİD’i 100 kilometrelik alandan temizleyerek Mahmur ile başkent Bağdat arasında sağlam bir ikmal hattı oluşturmak.

SURİYE ORDUSU PALMİRA'YA GİRDİ
Suriye ordusu, IŞİD’in elindeki antik kent Palmira’ya dün girdi. Rejim güçlerinin kente girdiği hem Suriye devlet televizyonu hem de İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından doğrulandı. Gözlemevi, rejim güçlerinin Palmira’nın güneybatısından girdiğini aynı zamanda kentin kuzeyinden de ilerlediğini ve şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi. Son günlerde Suriye rejim güçleriyle IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaşmıştı. IŞİD de megofonlarla sivil halka kentten ayrılmaları çağrısı yapıyordu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi, bu ayın başında Palmira’ya Rus hava kuvvetlerinin de desteğiyle taarruz başlatmıştı. Roma İmparatorluğu’ndan kalma 2 bin yıllık tapınak, heykel ve kütüphanelere ev sahipliği yapan Palmira’nın alınması, büyük kısmı IŞİD’in elinde olan Deyr ez-Zor’a giden yolu da açacak. Palmira, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!