Irak'a gireriz

Güncelleme Tarihi:

Iraka gireriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, yeni bir göç dalgasının başlaması halinde Türk Ordusu'nun Irak'a girebileceğini söyledi. Irak'ın bölgenin savaş gücü en yüksek ülkesi haline geldiğini belirten Yılmaz, ‘Kaçınılmaz şekilde müdahale olacak’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, Körfez krizi yüzünden yeni bir göç başlaması durumunda Türk Ordusu'nun Irak'a girerek göçü orada durduracağını açıkladı. Yılmaz, ‘Kuzey Irak’tan göçü önlemek için Irak topraklarında önlem alacağız' dedi.

ABD'nin casus U2 uçaklarının Türkiye'den geçmesini istemesi durumunda buna Genelkurmay'ın karar vereceğini söyleyen Yılmaz ‘İncirlik üssünün kullanılmasına Meclis karar verecek’’ dedi. Yılmaz, Irak'ın elindeki 320 El Hüseyni füzesinin menzilinin Kayseri'ye kadar uzandığını, bu ülkedeki kimyasal silah stokunun da ‘40 ton değil 40 bin ton olduğunu’ belirtti. Yılmaz, ‘Bunlar Türkiye’nin tavır takınmasını gerektiren durum olduğunu gösteriyor' dedi. ANAP grubunun dün basına kapalı yapılan toplantısında konuşan Yılmaz, ‘Kaçınılmaz şekilde müdahale olacak’ diyerek şu açıklamalarda bulundu:

8 NOKTADA VURACAK

Sınırlarımıza göçü önlemek için bu sefer Irak içinde önlem alacağız. Bu kez sınırı bir tek kişi dahi geçmeyecek. BM ile görüştük. Eğer böyle bir göç olursa, sınır ötesinde önlem alınacak. Gerekirse askerlerimiz Irak içinde bir set oluşturacak. ABD Irak'ı 8 noktadan vurmayı planlıyor. Bunlar arasında Saddam'ın BM görevlillilerinin girişine izin vermediği, kimyasal silah stoku bulundurduğu ileri sürülen saraylar, Basra Körfezi'ndeki deniz üssü, radarlar, füze rampaları hava üssü bulunuyor.

Irak kendisinde sadece 40 ton kimyasal silah olduğunu BM'ye söylemiş. Oysa bu rakam 40 bin ton. Irak bölgenin savaş yeteneği en yüksek ülkesi haline gelmiştir, İran'la 8 yıllık savaşa rağmen. 320 tane El Hüseyin füzeleri var.

KAYSERİ MENZİLDE

Bunların kuşuçumu menzili 650 kilometre. Bu da Kayseri'ye kadar bir menzil demektir. 300 tane de Scud füzeleri var ve menzilleri 350 kilometre; Adıyaman'a kadar bir menzil yani. ABD, biyolojik silahların sivil halka ve çevre ülkelerine zarar vermesini önlemek için bombalama yaparken yeni yöntem geliştirmiş.

MECLİS YETKİSİ

ABD bölgeye 370 bombardıman uçağı ve 30 bin asker yığdı. Kesin sonuç alacaklarına inanıyorlar. Bize göre hava harekatı kaçınılmaz görülüyor. Ama bu kadar asker kara harekatı anlamına da gelir. Bu konuda henüz bizde bilgi yok. ABD Dışişleri Bakanı Albright ile telefon görüşmemizde kendisine eleştirilerde bulundum.

İncirlik konusunu oldu bittiye getirmeyeceğiz. Bombalama amaçlı kullanılmayacak. Böyle bir talep de yok. Üssün kullanılması gerekirse buna Meclis karar verecek. Geçen sefer Türkiye bu savaştan en büyük zararı gören ülke oldu, zararlarımız giderilmedi. Savaşa dahil olmayacağız. ABD'de bizi anlayışla karşılıyor. Bizden tek istedikleri, ‘Müdahaleye karşı olmadığınızı açıklayın yeter’ oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!