Irak merakı

Güncelleme Tarihi:

Irak merakı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2005 01:24

Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Karadeniz kıyısındaki sayfiye kenti Soçi’de buluştu. Putin’in yazlık evindeki görüşme başbaşa yapıldı.

Haberin Devamı

Zabıtsız yemeğe, Enerji Bakanı Hilmi Güler de katıldı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ı Soçi’deki yazlık rezidansında samimi bir arkadaşı gibi karşılayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Bir araya gelmemizi gerektiren çok neden var. Uluslararası ilişkileri gözden geçireceğimiz sohbetimizde özellikle Türkiye’nin Irak politikasını öğrenmek istiyorum’ diye konuştu. Görüşmelerin bir bölümünde Enerji Bakanı Hilmi Güler, iki lidere katıldı ve bu görüşmelerde tutanak tutulmadığı vurgulandı.

İki ülke arasında son zamanlarda gelişen işbirliğinin sebepsiz olmadığına işaret eden Putin, ‘Aslında görüşmemizi gerektirecek tek bir konu değil, birçok neden var. Yatırım ve enerji alanları olsun, yeni tekonoliji alanları olsun işbirliğimizin mevcut olduğudan daha ileri bir noktaya taşınması gerektiğine inanıyorum. Siyasi diyaloğumuz iyi bir seviyede. Bölgemizdeki durum hakkında özellikle Irak konusundaki görüşlerinizi duymak isterim. Kısacası, bugün konuşacak çok konu var’ dedi.

Erdoğan ise Putin’in gösterdiği samimiyete cevaben ‘Milletimin içten selamlarını sizlere getirdim. Ülkelerimiz arasındaki ilişki gerçekten son iki buçuk, üç yılda büyük mesafe kaybetti. Bu yalnız ekonomi ve siyasette değil, halklarımızı birleştiren kültürel alanlarda da yaşandı’ İfadelerini kullandı. İki ülke lideri arasındaki akşam yemeğine Enerji Bakanı Hilmi Güler de katıldı. Güler, doğalgaz ve petrol ile ilgili yoğun temaslar gerçekleştirdi.

EŞLER KATILMADI

Söz konusu akşam yemeği Putin’in yazlık evinde geçmesine rağmen iki liderin de eşlerinin katılmaması dikkat çekti. Başbakanın eşi Emine Erdoğan, Soçi’de yaz mevsiminin ortası olması nedeniyle şehir kordonu olarak bilinen bölgede kendisi için hazırlanmış olan gezi programına katıldı. Erdoğan-Putin görüşmesi, bugün kahvaltıda devam edecek. Öğle saatlerinde düzenlenecek olan ortak basın toplantısının ardından Erdoğan ve beraberindeki heyet Moğolistan’a geçecek.

Çok yönlü buluşma

Rusya
’da sıcak karşılanan Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in buluşması çalışma ziyareti olarak gerçekleşti. İki lider, Rusya ve Türkiye ile bölge hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan, Türkiye’den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Rusya ile doğalgaz alanındaki pazarlıkların süreceğini işaret etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!