Irak kartı bugün açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak kartı bugün açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2002 01:43

ABD'nin sonbaharda başlatması muhtemel Irak'a operasyonunda Türkiye'nin oynayacağı rol konusunda bugün Ankara'da kritik bir görüşme trafiği yaşanacak.

Irak operasyonunun en ateşli savunucularından ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üç numarası konumundaki Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Ralston, başkentte çok önemli görüşmelerde bulunacak.

KARA YOK!

Irak'a askeri bir operasyona sıcak bakmayan Ankara, ABD'nin operasyonda ısrarlı tutumunu sürdürmesi durumunda, İncirlik dahil olmak üzere Türk Hava Kuvvetleri üslerinin ve Türk Hava Sahası'nın kullanımının müzakere edebileceğini dile getirecek. Ancak Türkiye, Irak operasyonunda Türk topraklarının kullanılmasına kesinlikle izin vermeyeceğini net bir şekilde vurgulayacak.

KÜRT DEVLETİNE DE İZİN YOK

Türkiye daha önce dile getirdiği, Irak'ın kuzeyinde bir boşluk oluşturularak burada sözde bir Kürt devleti kurulmasına olanak sağlayacak her türlü harekete karşı olduğunu tekrarlayacak. Ankara, Körfez Savaşı'nda Türkiye'nin uğradığı zarara da vurgu yaptıktan sonra, Irak'la sınır ticaretinin 1 milyar doların üzerine çıkmasına dikkat çekecek.

İLK DURAK GENELKURMAY

Afganistan'da incelemelerini tamamladıktan sonra Ankara'ya gelen Wolfowitz başkanlığındaki heyet, bugün önce Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Genelkurmay Başkanlığı'na geçecek. Heyet, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşecek. Heyet yarın da Dışişleri Bakanı Gürel ve Müsteşar Uğur Ziyal'la görüştükten sonra Türkiye'den ayrılacak.

Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, dün akşam Dışişleri Bakanı Gürel'le birlikte Başbakanlık Konutu'na giderek, ABD heyetinin bu kritik ziyaretiyle ilgili bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!