İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

Güncelleme Tarihi:

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 00:48

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs hamlesi beklendiği gibi Ortadoğu’daki ateşi yükseltti. Hamas, Filistin halkını intifadaya çağırdı. Gözler bugün Kudüs’te... Dün gece eylemlerin sürdüğü Gazze Şeridi’nden İsrail’e roket atıldı. İsrail ise savaş uçakları ve tanklarla misilleme yaptı. Gazze ve Batı Şeria’daki protestolarda ise en az 31 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

HAMAS lideri İsmail Haniye, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına tepki göstererek, “ABD’nin kararına karşı yarından (bugünden) itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz” dedi.

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Haniye, Gazze’deki açıklamasında, barış sürecinin sona erdirilmesi talebinde bulunarak, “Filistin yönetiminden Oslo Antlaşması’ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz. ABD’nin Kudüs kararı, yeni siyasi sürecin başladığı anlamına geliyor. Barış süreci ise sonsuza kadar toprağa gömülmüştür” diye konuştu.

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

Hamas Lideri İsmail Haniye

TÜRKİYE’YE TAKDİR

Haniye ayrıca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kudüs için İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırmasını takdirle karşıladıklarını söyledi. Hamas, önceki akşam cuma gününü ‘öfke günü’ olarak ilan etmişti.

Haberin Devamı

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

Trump’ın kararı Kudüs’te Müslüman protestocuları İsrail polisiyle karşı karşıya getirdi.

İsmail Haniye, Hamas’ın tüm üyelerine ve kanatlarına ‘bu stratejik tehlikeye’ karşı koymaları için talimat verdiklerini söyledi. Filistin Kurtuluş Örgüt Genel Sekreteri ve Filistin’in Başmüzakerecisi Saeb Erekat ise, Trump’ın bu kararıyla “iki devletli çözümü yok ettiğini” söyledi. Erekat, Trump’ın “bölgedeki aşırılık yanlısı güçleri kuvvetlendirdiğini” ifade etti.

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

HİZBULLAH’TAN DESTEK

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Hamas’ın intifada çağrısına destek verdi. Nasrallah, “En önemli yanıt, ayaklanma ve Kudüs’ün Filistin’in ebedi başkenti olduğunu ilan edecek bir İslam zirvesi” dedi.

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

Dünyanın birçok yerinde ABD aleyhine gösteriler yapıldı. Pakistan’da da eylemler vardı.

Haberin Devamı

İsrail ordusu ise Kudüs’e dün ek askeri sevkıyatlar yaptı. İsrailli yetkililer, askeri sevkiyatın, “muhtemel gelişmelere karşı” olduğunu belirtti.

İSRAİL GAZZE’Yİ VURDU

Tüm bu gelişmelerin ışığında Gazze Şeridi’nden İsrail’e 3 roket fırlatıldı. Roketlerin hedefe ulaşmadığını belirten İsrail, Gazze’deki “terör noktası” olarak tanımladığı iki hedefi uçaklar ve tanklarla vurdu. Gazze ve işgal altında bulunan Batı Şeria’daki gösterilerde ise en az 31 kişi yaralandı.

NETANYAHU: BAŞKA  ÜLKELER DE TANIYACAK

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımaları için bazı ülkelerle temasta olduklarını açıkladı. Dijital Diplomasi Konferansı’nda konuşan Netanyahu, “Benzer bir tanıma yapacak başka ülkelerle temastayız. ABD’nin Büyükelçiliği taşındığında ve hatta öncesinde diğer birçok büyükelçilik Kudüs’e taşınmış olacak” ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma yönündeki açıklamasını ‘tarihi’ olarak niteledi. 

Haberin Devamı

AB: KUDÜS İKİ TARAFIN DA BAŞKENTİ OLMALI

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

AB Dış Politika Şefi Mogherini, Trump’ın kararını “Bu duyuru bizi ormanın derinliklerine, yaşadığımızdan daha karanlık zamanlara götürme potansiyeline sahip.

Biz, İsrail ile Filistin arasındaki tek gerçekçi çözümün iki devlete ve Kudüs’ün her ikisinin de başkenti olmasına bağlı olduğuna inanıyoruz” dedi. 

RUSYA’DAN ELEŞTİRİ

Rusya, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tel Aviv’deki büyükelçiliklerini Kudüs’e taşınması kararının İsrail-Filistin anlaşmazlığını daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunarak karardan derin endişe duyulduğunu açıkladı. Rusya’nın İsrail Büyükelçisi Aleksander Şein ise bakanlığın resmi sitesi üzerinde not düşerek, “Biz de Rusya olarak büyükelçilik binamızı Tel-Aviv’den Kudüs’ün batısına taşıyabiliriz. Ancak bunu gerçekleştirmemiz için İsrail ile Filistin arasında tüm toprak ihtilaflarının çözüme kavuşturulması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

 ‘ABD’YE ÖLÜM’ MANŞETİ

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararına Şii gruplardan da sert tepkiler geldi. Lübnan merkezli Şii örgüt Hizbullah yanlısı El Akhbar gazetesi, ana sayfasında “Amerika’ya Ölüm” manşetiyle çıktı. El Akhbar, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını “ABD’nin yeni Balfour”u diye niteledi. İngiltere, 1917’deki Balfour deklarasyonuyla Ortadoğu’da bir Yahudi ülkesi kurulmasına önayak olmuştu. 

İntifada ateşi: Kudüs kararına büyük öfke


Türkçede ‘ayaklanma’ anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan ‘intifada’, Filistin’de iki kez yaşandı ve büyük bir direniş hareketine dönüştü. ‘Birinci İntifada’, 1987-1993 yılları arasında gerçekleşirken, ‘İkinci İntifada’ 2000-2005 yılları arasında yaşandı. Dün ise Batı Şeria’da yine intifadayı andıran görüntüler vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!