İngiltere'yi karıştıran atama BBC'nin başına rüşvetle mi geldi

Güncelleme Tarihi:

İngiltereyi karıştıran atama BBCnin başına rüşvetle mi geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tony Blair hükümetine ve İşçi Partisi'ne yakınlığıyla tanınan İngiliz yayıncı Greg Dyke'ın iki aydır hükümetle muhalefet arasındaki tartışmalara rağmen BBC Genel Müdürlüğü'ne atanması siyasi tansiyonu iyice yükseltti. Basın olayı ‘şok atama’ diye duyururken, Dyke, İşçi Partisi'nden istifasını açıklayarak BBC'nin ‘tarafsızlık’ ilkesine sahip çıkacağını belirtti.

Greg Dyke adı 1983 yılında batık televizyon kanalı TV-AM'e atanmasıyla duyuldu. Televizyonun ünlü sunucularına yol veren Dyke, bunun yerine sabah kuşağında Roland Rat isimli bir kuklayı oynatarak reyting patlaması yaşadı. Hızla ünlenen Greg Dyke, özel Pearson TV kanalının sahibi oldu.

Popülist yayıncılığı benimseyen Dyke, ‘Sahil Güvenlik’ gibi diziler ve yarışma programlarıyla izleyici çekti. ‘Saklambaç’ ve ‘Gladyatörler’ gibi İngiltere'de ve dünyanın birçok ülkesinde TV'lerde izlenme rekorları kıran programlar da Dyke'ın yönlendirmesi ve desteğiyle ortaya çıktı.

Manchester United futbol takımına yönetici olan 52 yaşındaki yayıncı, İşçi Partisi'ne olan yakınlığıyla da kamuoyunda dikkat çekti. Dyke'ın BBC'ye Genel Müdürü atanacağı yolundaki haberlerin üzerine Times, televizyoncunun iktidardaki İşçi Partisi'ne 55 bin Sterlin (36 milyar lira) bağışta bulunduğunu ortaya çıkardı.

Muhafazakar lider William Hague de, BBC Yönetim Kurulu'na mektup yazarak hükümeti ağır bir dille eleştirdi.

BBC, kararını savunurken, Dyke'ın daha önce batmakta olan bir TV'yi ayağa kaldırdığını, iyi fikir ve planların sahibi olan bir yayıncı olduğunu belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!