İngiltere'de bağış skandalı

Güncelleme Tarihi:

İngilterede bağış skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin en büyük ikinci partisi olan Muhafazakarların Başbakan John Major döneminde uyuşturucu işine bulaşmış Hong Kong'lu bir işadamından 1 milyon sterlin bağış aldığı iddia edildi. İngiliz siyaset sahnesini karıştıran iddia Muhafazakarlar tarafından yalanlanıyor.

ABD'den sonra İngiltere'de de bağış yolsuzluğu yaşanmaya başladı. Muhafazakar Parti'nin Mafya ile bağlantısı bulunan Hong Konglu bir işadamının oğlundan 1 milyon Sterlin (350 milyar lira) bağış aldığı yolundaki iddialar ortalığı karıştırdı.

Hong Kong'ta yayınlanan Oriental Daily News Gazetesi'nin haberine göre, 1994 yılında gazetenin patronlarından Ma Sik-Chun adlı Hong Konglu işadamı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiaları yüzünden Tayvan'da yaşamak zorunda kalmıştı. O zamanlar İngiltere'nin kontrolünde bulunan Hong Kong'a geri dönmek isteyen Ma Sik-Chun (59), oğlu aracılığıyla Muhafazakar Parti'ye bağış yaptı.

Ma Sik-Chun'un milyarder oğlu Ma Ching-Kwan ile dönemin muhafazakar Başbakanı John Major'un birlikte çekilmiş fotoğraflarını yayınlayan gazete, 1 milyon sterlinlik bağıştan üç ay sonra Ma'nın Başbakanlık Konutu'nda akşam yemeğine davet edildiğini yazdı. Geçen Nisan ayında Ma ailesinin Muhafazakar Parti'den bu paranın iade edilmesini istediğini belirten gazete ellerinde bağışın kabul edildiği yolunda belge bulunduğunu bildirdi.

Gazetenin iddiasına göre Muhafazakar Parti'nin eski başkanlarından olan eski Hong Kong Valisi Chris Patten de taraflar arasında aracılık yaptı. Ancak Patten, Independent Gazetesi'ne yaptığı açıklamada bu iddiayı reddetti.

Bir anda İngiltere'nin gündemine oturan bağış yolsuzluğu, Muhafazakar Parti tarafından reddedildi. İşçi Partisi, Muhafazakar Parti lideri William Hague'den ‘parayı nasıl aldığı, karşılığında ne vaatte bulunduğu ve şimdi ne yapmayı planladıkları’yla ilgili olarak açıklama yapmaya çağırdı.

İşçi Partisi'nin geçtiğimiz günlerde Formula 1 oto-yarışının başkanı Bernie Ecclestone'dan 1 milyon sterlin bağış aldığı ortaya çıkmıştı. Parti bu parayı iade ederken hükümetin tütün ürünlerine reklam yasağında Formula 1'i geçici bir süre muaf tutması tepkilere yol açmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!