İngiltere Pinochet'den kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Pinochetden kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiltere, yargılanması yılan hikayesine dönen ve 16 aydır Londra'da ev hapsinde tutulan eski Şili diktatörü Pinochet'in salıverilmesine karar verdi. Pinochet, kendisini isteyen ülkelerin itiraz etmelerine vakit bırakmamak için apar topar ülkeyi terketti. Eski diktatörü tutuklatan İspanyol hakim kararın durdurulmasını istedi, ancak geç kaldı.

BİR diktatörün, görevden ayrılsa ya da emekli olsa da yargıdan kurtulamayacağının en güzel örneğini temsil eden eski Şili diktatörü Augusto Ugarte Pinochet dün İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasıyla özgürlüğüne kavuştu.

İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw, 84 yaşındaki eski diktatörün ülkesine dönebileceğini açıklayarak 16 aydır devam eden ve yılan hikayesine dönen hukuk savaşına son noktayı koydu. İngiltere'nun bu açıklamasından hemen sonra Pinochet gözhapsinde tutulduğu Londra'nın güney doğusundaki Surrey'deki evinden ayrıldı. Pinochet Brize Norton Hava Üssü'nde haftalardır bekleyen Şili Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla ülkesine döndü.

Pinochet, ülkeden ayrılma iznini alır almaz apar topar uçağa bindirildi, çünkü her ne kadar eski diktatörün tutuklanmasını sağlayan İspanya temyize gitmeyeceğini açıklasa da, iade talebinde bulunan Fransa, Belçika ve İsviçre'nin son anda müdahale etmesinden endişe edildi.

ADALET YERİNE GELMELİ

Pinochet'in İspanya'ya iade edilmeyerek İngiltere'de salıverilmesine yoğun tepki geldi.

İspanya: Saygılıyız

İspanyol Yargıç Baltasar Garzon, kararla ilgili olarak temyize gitme kararı aldı. İspanya hükümet sözcüsü Josep Pique ise İngiltere'nin aldığı karara saygı duyduklarını söyledi.

Fransa: Şili yargılasın

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, eski Şili diktatörü Pinochet'nin serbest bırakılmasını değerlendirirken, ‘Adalet tecelli etmeli. İngiltere’de ya da Şili'de adalet yerine gelmeli' dedi.

Şili: İmajımız sarsıldı

Şili Dışişleri Bakanı Juan Gabriel Valdes, ömür boyu tabii senatör ve eski diktatör Pinochet'in başına gelenlerden kendisinin sorumlu olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Valdez, 16 ay süren hukuk savaşının ise, Şili'nin uluslararası alanda imajını sarstığını kaydetti. Devlet Başkanı Eduardo Frei ve ilgili bakanların Pinochet konusunda özel bir toplantı yapacağı da açıklandı.

Sevinenler sokakta:

Şili'nin başkenti Santiago'daki Pinochet Vakfı'nın önünde toplanan kalabalık, şarkılar söyleyip havalara sıçrayarak sevinçlerini ortaya koydu. Pinochet taraftarları, kararın hukukun zaferi olduğunu savundu.

Af Örgütü üzgün:

Merkezi New York'ta bulunan insan hakları örgütü Human Rights Watch'dan yapılan açıklamada, Pinochet'nin İspanya'da yargılanmayacak olmasının, binlerce kurbanın ailesinde hayal kırıklığı yarattığı belirtildi. Şili'de ise, Pinochet karşıtları, karara tepki göstererek eski diktatörün kendi ülkesinde yargılanmasını istedi.

KİM? KİMDİR?

Şili’nin kanlı diktatörü

ŞİLİ'de 11 Eylül 1973'de seçimle işbaşına gelen Marksist Başkan Salvador Allende'yi devirerek iktidara gelen dönemin Genelkurmay Başkanı General Augusto Pinochet, 17 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yönetti. Pinochet siyasi partileri kapattı, anayasayı lağvetti ve 3 yıl içinde 130 bin muhalifini tutuklattı. 1974'te cuntanın diğer üyelerini ‘danışman’lık görevi vererek diktatörlüğünü ilan etti. Liberal bir ekonomi uyguladı. Sıkı para politikasıyla da enflasyonu düşürdü. Ancak halk fakirleşti. 1980'de baskı altında yapılan bir referandumla oyların yüzde 75'ini aldı ve Devlet Başkanı seçildi. 1982-84 yıllarındaki protesto gösterileri Pinochet'in gücünü zayıflattı. 1987'de yine devlet başkanlığı için referanduma gitti. Ancak halk bu defa ‘hayır’ dedi ve 1989 yılında gittiği genel seçimlerde yenildi. 1990'da iktidarı devrederek ömür boyu tabii senatör seçildi. Pinochet, iktidarı döneminde 3 binden fazla kişinin kaybolmasından sorumlu tutuluyor.

İSPANYOL HAKİM TARİHE GEÇTİ

BALTAZAR Garzon... 44 yaşındaki saçları kırlaşmaya başlayan İspanyol yargıç 4 yıl önce Pinochet hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartarak tarihe geçti.

Pinochet'in tedavi için geldiği İngiltere'de tutuklanmasını sağlayan İspanyol yargıç, Güney Amerika'daki diktatörlerin de amansız takipçisi. İngiltere Pinochet'yi serbest bıraksa da, Garson artık ilk kez eski bir diktatörü yargılatan hakim olarak biliniyor.

Belçika, İsviçre ve Fransa da Pinochet'yi yargılamak istedi. Ancak ilk harekete geçen Baltazar Garzon oldu. 17 yıllık Şili diktatörlüğü döneminde binlerce kişinin öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Pinochet'yi adım adım takip eden Garzon, geçen yıl da Arjantin'in eski cunta generalleri hakkında tutuklama kararı çıkardı.

İnsan hakları kuruluşları Garzon'u ‘kahraman’ ilan ederken, Şili hükümeti, İspanyol yargıcı içişlerine karışmakla suçladı. İngiliz muhafazakar medyası ise, yargıcı Marksistler'in intikam avcısı olmakla itham etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!