İngiliz katili Türke, PKK'lı diye siyasi sığınma hakkı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz katili Türke, PKKlı diye siyasi sığınma hakkı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

19 yaşındaki İngiliz sevgilisi Anna Galliano'yu İstanbul'da öldüren Asur Sarıbal'a, ‘‘PKK'lı’’ olduğu gerekçesiyle İngiltere tarafından siyasi sığınma hakkı tanındı. Gerekçe olarak da, Türkiye'deki idam cezası gösterildi. İngiliz katili, şimdi İngiltere'de elini kolunu sallaya sallaya dolaşacak.

Beş yıl önce kendisini terkeden İngiliz sevgilisi Anna Galliano'yu İstanbul'da öldüren Asur Sarıbal adlı Türk vatandaşına İngiltere tarafından siyasi sığınma hakkı tanınması basını ayağa kaldırdı. Anna'yla Bodrum'da garsonluk yaparken tanışan 30 yaşındaki Asur Sarıbal, PKK sempatizanı olduğu gerekçesiyle Türkiye'de arandığını öne sürerek İngiliz makamlarından siyasi sığınma hakkı istedi. Dava sonunda İngiliz mahkemesi, Türkiye'de idam cezası bulunduğu gerekçesiyle Sarıbal'a siyasi sığınma hakkı tanınması yönünde karar aldı. Anna'yı öldürdükten sonra İngiltere'ye kaçıp bir İngiliz'le evlenen ve iki çocuk sahibi olan Asur şimdi elini kolunu sallaya sallaya gezme hakkına sahip oldu.

BÜYÜK TEPKİ

Bu adaletsizliğe geniş yer veren Mail on Sunday Gazetesi Sarıbal'ın Türkiye'de cinayetten gıyabında yargılandığını ve Türk makamlarının çok yakında iade başvurusunda bulunabileceklerini bildirdi. İngiltere İçişleri Bakanlığı sözcüsünün açıklamasına göre, İngiliz Bakan Jack Straw'un bu karara itiraz için 40 günlük süresi bulunuyor. Bu arada İngiliz mahkemesinin aldığı karar basının olduğu kadar muhalefetin de tepkisine yol açtı. Muhafazakar Parti'nin Gölge İçişleri Bakanlığı sözcüsü David Lidington, ‘‘Bir insanın cinayet işledikten sonra İngiltere'ye kaçması ve yakayı ele verince siyasi mülteci olduğunu iddia etmesi korkunç bir durum’’ dedi.

AİLEDE İNFİAL

İngiliz mahkemesinin aldığı karar, henüz 21 yaşındayken öldürülen Anna'nın ailesinde de infial yarattı. Anna'nın kardeşi Michael, ‘‘Bu bir trajedidir. Lockerbie'nin Libyalı sanıkları Hollanda'da uluslararası mahkeme tarafından yargılanabiliyor. Peki bu adam neden İngiltere'de yargılanmıyor’’ dedi. Anna Galliano 1995 yılının aralık ayında Asur'a ilişkilerinin bittiğini bildirmek üzere İstanbul'a gelmiş ve 48 saat sonra sokakta ayağı takılarak düşüp öldüğü bildirilmişti. Anna'nın cenazesini almak için Türkiye'ye gelen annesi Carol ile baba Michael'ın talebi üzerine otopsi yapılması sonucu Anna'nın midesine yediği tekme nedeniyle öldüğü tespit edilmişti. Türk adaleti Asur Sarıbal'ın peşine düşerken, katil İngiltere'ye kaçmış ve Essex'te kebapçıda çalışırken bulunmuştu.

Tekmeleyerek öldürmüştü

Anna Galliano, Bodrum'da tatil yaparken Türk garson Asur Sarıbal'la ilişki kurmuştu. Genç kızın ayrılmak isteğiyle Türkiye'ye gelmesi ise sonunu hazırladı. Aldığı tekme darbeleri sonucu Anna hayata veda etti. Anna'nın annesi Carol ile babası Michael (solda) kızlarının katilinini serbestçe gezmesine göz yuman İngiliz adaletini asla bağışlamayacaklarını söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!