İnadına kurdular

Güncelleme Tarihi:

İnadına kurdular
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

NE Avrupa'nın tehditi, ne İsrail'in tepkisi ne de halkın protestosu Avusturya'da ırkçı koalisyonun kurulmasına engel olamadı. Aşırı milliyetçi Özgürlükçü Parti'nin de görev aldığı koalisyon hükümeti, dün yemin etti. İsrail, Viyana Büyükelçisi'nin ‘belirsiz bir süre için’ geri çektiğini açıklarken, binlerce kişi yemin töreninin yapıldığı cumhurbaşkanlığı sarayının önünde ‘Faşist Haider’ diye slogan attı.

Avrupa'nın baskısına rağmen Cumhurbaşkanı Thomas Klestil, halkın iradesine uyduğunu belirterek muhafazakar Avusturya Halkın Partisi ile Jörg Haider'in lideri olduğu Özgürlükçü Parti'ye yeşil ışık yaktı. Muhafazakar Parti'nin lideri Wolfgang Schüssel, yemin ederek başbakan oldu. Özgürlükçü Parti üyesi Suzanne Riess-Passer ise Başbakan Yardımcılığı'na getirildi.

Dışişleri, ekonomi, içişleri, eğitim, tarım ve çevre bakanlığı muhafazakarların, maliye, sosyal işler, savunma, imar ve adalet bakanlığı ise ırkçıların kontrolünde olacak. Ancak Nazi yanlısı açıklamalarıyla büyük tepki doğuran Özgürlük Partisi lideri Jörg Haider, hükümette görev almadı.

Yemin töreninin düzenlendiği sıralarda yaklaşık 5 bin kişi cumhurbaşkanlı sarayının önünde protesto gösterisi yaptı. ‘Faşist Haider’ diye slogan atan göstericiler, ıslık çalıp, cumhurbaşkanlığı binasına çürük yumurta ve domates attılar.

BABAM İÇİN

50'li yaşlarda Wilhelm Popoviç isimli bir gösterici, ‘ben yedi yıl boyunca bu tür politikalar yüzünden toplama kampında tutulan babam için buradayım. 70 yıl önce de biz neler olduğu gördük, aynı şeylerin bir daha yaşanmasına izin vermeyeceğiz’ dedi.

Avusturya dayak yiyor

AB’den gelen bütün uyarılara rağmen istenmeyen hükümeti kuran Viyana’ya tepki yağıyor.

İsrail elçisini çekti: İsrail, yemin törenini bile beklemeden Viyana’daki Büyükelçisi'ni ‘belirsiz bir süre’ için geri çektiğini açıkladı.

Avrupa ilişkileri donduruyor: Almanya, Finlandiya ve Norveç, bu ülkeyle siyasi ilişkilerini dondurdu.

İlk ekonomik yaptırım Belçika'dan: Brüksel Avusturya'ya verilen 984 bin dolarlık altı adet zırhlı askeri ambulans siparişini iptal etti.

ABD yeniden düşünecek: Konuya daha soğukkanlılıkla yaklaşan ABD, Viyana ile ilişkilerini gözden geçirme kararı aldı.

NATO komutanı ziyareti iptal etti: NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Amerikalı General Wesley Clark, Avusturya'ya dün yapması gereken ziyareti son anda erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!