İlerleme Raporu’nu ertelemek yanlıştı

Güncelleme Tarihi:

İlerleme Raporu’nu ertelemek yanlıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 20:27

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporu taslağında ifade özgürlüğüne yönelik endişeler geniş yer tuttu. Raporda, “AB Komisyonu’nun 2015 İlerleme Raporu’nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesi, AB’nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlıştı” denildi.

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu’nun (AP) Hollandalı parlamenterlerinden Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporunda en belirgin eleştiriler yine ifade ve basın özgürlüğü odaklı. Hürriyet’in taslağına ulaştığı rapor,16 Şubat’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) ele alınacak. Taslak raporda öne çıkan vurgular şunlar:

DÜNDAR VE GÜL BIRAKILMALI

- Türkiye’de ifade özgürlüğündeki ciddi kötüye gidiş üzüntü verici. Konuşma özgürlüğü ve bağımsız medya Avrupa Birliği değerlerinin odağındadır. Can Dündar ve Erdem Gül de dahil olmak üzere hapisteki tüm gazeteciler derhal serbest bırakılmalı.m Türk hükümeti bağımsız medyaya yönelik siyasi ve ekonomik baskıya son vermeli. AP, gazetecilere sözlü ve fiziki saldırılar ile hakaret ve terörle mücadele yasalarının giderek artan şekilde kullanılmasını güçlü şekilde kınar. 

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU UYARILARI

- Terörle mücadele yasası, özellikle de terörizmin geniş tanımı endişe duyulmasına neden oluyor. Ceza yasaları ile terörle mücadele yasasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadıyla uyumlu olması gerekir.

- Türkiye’nin Güneydoğusundaki kötüleşen durum derin endişe kaynağı. Terörle mücadele Türkiye’nin meşru hakkı ancak güvenlik önlemleri hukuk devletine ve insan haklarına saygı temelinde alınmalı. Terörle mücadele operasyonları orantılı olmalı ve toplu cezalandırma halini almamalı.

- AP, AB’nin terör örgütleri listesinde olan PKK’nın şiddete dönmesini ve güvenlik güçleri ile sivillere yönelik saldırıları kınar. Kürt sorununa şiddete dayalı çözüm yok. YDG-H militanları tarafından kurulan barikatlar ve açılan hendekler ciddi endişe kaynağı.

- AP, Türk yetkililere sokağa çıkma yasaklarına derhal son verme, yaralıların hastaneye ulaştırılmasına izin verilmesi ve derin endişe duyulan artan sivil ölümlerinin en ince ayrıntısına kadar araştırılması çağrısı yapar.

- Derhal ateşkes sağlanmalı ve çözüm sürecine kaldığı yerden devam edilmeli. AB aktif rol üstlenmeli.m AP, barış çağrısı yapan binden fazla akademisyene yönelik sindirme ve kovuşturmayı üzüntüyle karşılar.

- Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleyi hızlandırdığını not eden AP, Diyarbakır, Suruç, Ankara ve İstanbul’da bu örgütçe yapılan terör saldırılarını kınar. Türk hükümeti hukuk devleti alanında ciddi ilerleme kaydetmeli. Bu bağlamda AB değer ve standartlarını temel alan, Türkiye’deki gerçek anlamda etkili reformları teşvik etme açısından önemli bir adım olan 23 (yargı ve temel haklar) ile 24 (adalet, özgürlük ve güvenlik) numaralı başlıklara ilişkin açılış kriterleri resmen iletilmeli ve sonrasında bu başlıklar açılmalı.

Haberin Devamı

HAKARET DAVALARI ÜZÜCÜ

- AP, Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi temelinde Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle güdeme gelen tutuklamaları, hapis ve para cezalarını büyük üzüntüyle karşılar.m AB Komisyonu’nun 2015 İlerleme Raporu’nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesi, Ankara’nın mülteciler konusundaki işbirliği karşılığında AB’nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlış bir karardı. AB Komisyonu ve AB Konseyi çıkarlarından bağımsız olarak açık şekilde Türkiye’de hukuk devletini savunmalı.m Çok sayıda yargıç ve savcının görevinin değiştirilmesi ve görevden alınmasının yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği ile güçler ayrılığı ilkesine saygı konusunda doğurduğu soru işaretleri endişe verici.

Haberin Devamı

MÜLTECİLER İÇİN ÖVGÜ

- Türkiye’nin dünyada en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapması ve Suriyeli mülteciler için açık kapı politikasını sürdürmesi övgüye değer. Türk hükümetinin Suriyeli mültecilere işgücü pazarını açması memnuniyet verici.             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!