İki ülke 'nükleer casusluk' iddialarını soruşturuyor

Güncelleme Tarihi:

İki ülke nükleer casusluk iddialarını soruşturuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 09:18

Avusturya ve İsviçre, Batılı devletler ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin yapıldığı otellerde gerçekleştirilen görüşmelerin siber saldırı yoluyla dinlendiği iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Olaydan sorumlu tutulan İsrail, suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, uluslararası medyada bu konuda çıkan haberleri "temelsiz" olarak nitelendirdi ve "Bundan çok daha önemli olan, neticede kendimizi İran nükleer şemsiyesi ile karşı karşıya bulacağımız kötü bir anlaşmayı engellemektir" ifadesini kullandı.

İsrail'in yalanlaması, anti virüs ve siber güvenlik yazılımları üreten Kaspersky firması ve Symantec şirketlerinin Duqu 2.0 isimli bir casusluk uygulamasının görüşmeleri dinlemek için kullanılmış olabileceğini söylemesinin ardından geldi.

Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yapılan açıklamada, "otellerin sistemlerini hedef alan kötü amaçlı yazılımların çok karmaşık olduğu, bu kadar sofistike bir saldırının ancak bir devlet sponsorluğunda yapılabileceği" belirtilmişti.

Haberin Devamı

Duqu'yu İsrail'in ürettiği düşünülüyor.

GÖRÜŞMELERİN GERÇEKLEŞTİĞİ KENTLER
P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri ile İran arasındaki nükleer müzakereler Avusturya, Viyana'da ve İsviçre'nin Cenevre, Lozan ve Montrö kentlerinde ve Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşiyor.

Ortadoğu'nun "tek nükleer gücü" olduğu düşünülen İsrail, İran'ın nükleer faaliyetlerini tamamen durdurması talebinde bulunuyor.

Mart ayında Wall Street Journal gazetesi ABD'li yetkililerin, İsrail'in basına kapalı görüşmeleri dinlediğinden endişe ettiklerini söylediğini yazmıştı. İsrail bu iddiaları da reddetmişti.

İKİ ÜLKEDE SORUŞTURMA
AA muhabirinin İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, İsviçre Federal Başsavcılığı, görüşmelerin yapıldığı otelleri hedef alan siber saldırı iddialarına yönelik soruşturma başlattı.

Geçen mayıs ayında görüşmelerin devam ettiği otellerden birisinde arama yapıldığı ve bilgisayarlara el koyulduğu ifade edildi. İsviçre medyasında yer alan habere göre ise siber saldırıları yabancı bir istihbarat servisinin yapmış olabileceğinden şüphe duyulduğu bilgisi yer aldı.

Avusturya Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Federal Ofisi'nin de dün iddialarla ilgili soruşturma başlattığı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!