'İdlib'de Nusra cephesi etkinliğini artırıyor' iddiası

Güncelleme Tarihi:

İdlibde Nusra cephesi etkinliğini artırıyor iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 12:20

Suriye'nin kuzeydoğusundaki İdlib eyaletinde, geçen hafta yaşanan çatışmaların ardından Nusra Cephesi'nin ana gövdesini oluşturduğu çatı örgütü Heyet Tahrir El Şam'ın bölgede kontrolünü artırdığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Üç gün boyunca süren çatışmalar, Heyet Tahrir El Şam ile Ahrar'uş Şam arasında yaşandı. İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi'nin (SOHR) verilerine göre çatışmalarda 15'i sivil en 92 kişi öldü.

İki grup, Cuma günü bir ateşkes anlaşması imzaladı.

Reuters'a konuşan görgü tanıkları ve muhalifler, anlaşmayla birlikte Ahrar'uş Şam'ın Türkiye sınırında yer alan Bab El Hava Sınır Kapısı'ndaki güçlerini güneye doğru çektiğini söyledi.

Görgü tanıkları, tanklar, ağır silahları taşıyan araçlar ve yüzlerce savaşçının bulunduğu Ahrar'uş Şam konvoyunun İdlib'in Hama ile sınırındaki güney bölgesine gittiğini belirtti.

Çatışmalar nedeniyle bazı Ahrar'uş Şam militanlarının Heyet Tahrir El Şam tarafına geçtiği de bildiriliyor.  Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi, 2015'te İdlib'i Suriye hükümet güçlerinden alan çatı örgütü Fetih Ordusu içinde birlikte yer aldı.

Haberin Devamı

İdlib 2015'ten sonra farklı gruplar tarafından ortak olarak yönetilmeye başlandı. Bu iki büyük grup arasındaki anlaşmazlıklar ise zaman içinde arttı.

Anlaşmazlıkların derinleşmesinde ideolojik farklılıklar, Astana sürecine farklı yaklaşım, eyaletin yönetiminde kimin etkin olacağı, sınır bölgelerini kimin kontrol edeceği gibi konular yer alıyor. İki örgüt arasında bugüne kadar çıkan çatışmalar, çatışmasızlık anlaşmalarıyla sona erdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!