İdlib’de kritik gelişme

Güncelleme Tarihi:

İdlib’de kritik gelişme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 08:30

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde terör örgütü HTŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 10 ve 11 numaralı gözlem noktaları arasındaki Al Zaytun köyünü ele geçirdi. HTŞ’nin kuzeyde bir köye daha başlattığı saldırıyı ÖSO püskürttü.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Arjantin’deki G-20 Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede dikkat çektikleri İdlib’den olumsuz haberler gelmeye başladı. Bölgedeki yerel kaynaklar terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) unsurlarının İdlib’in güneyinde bir köyü ele geçirdiğini, bir köye de saldırı başlattığı bilgisini paylaştı. Türkiye ve Rusya’nin geçen Eylül’de Soçi’de vardıkları mutabakat uyarınca terör örgütü HTŞ unsurlarının bölgeden silahlarıyla birlikte elimine edilmesi gerekiyordu.

TÜRK GÖZLEM NOKTALARI

HTŞ’nin ele geçirdiği Al Zaytun köyü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) söz konusu bölgenin kırsal kesimlerinde kurduğu 10 ve 11 numaralı askeri gözlem noktaları arasında yer alıyor. İdlib’te 12 ayrı gözlem noktası olan TSK geçen hafta 35’den fazla zırhlı personel taşıyıcıları ile zırhlı-paletli araçlardan oluşan askeri konvoyu İdlib’e takviye olarak göndermişti. HTŞ’nin Al Zaytun’un kuzeyindeki bir köye de saldırı başlattığı ancak saldırının Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerince geri püskürtüldüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

KUZEYDE PATLAMALAR

Yerel kaynaklar İdlib’in kuzey doğusu, Halep’in güney batısını kesimine denk gelen bölgelerde de çatışmalar yaşandığı bilgisini paylaştı. Al Atarib ve Miznaz köylerinde bomba yüklü araçların patladığı, bu eylemlerin HTŞ veya diğer radikal unsurlar tarafından yapıldığının değerlendirildiği bildirildi. İdlib’in en güney kesimine, Hama’nın kuzeyine denk gelen kesimlere Esad rejimine bağlı güçlerin top ve çok namlulu roketatarlarla saldırıları da devam etti. Rejime bağlı güçlerin özellikle İdlib’de Maarrat al Numan bölgesinin alt kesimindeki kırsalda yerleşim yerlerini hedef aldığı bildirildi.

ABD’NİN SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ GELİYOR

İdlib’de bu gelişmeler yaşanırken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye konusunda görüşmeler yapmak üzere bugün bölge turuna çıkıyor. Ürdün ve Türkiye’ye gelecek olan Jeffrey, Türkiye, Rusya ve İran’ın dahil olduğu “Astana süreci”nin fişini çekme vakti geldiğini söylemişti. Jeffrey’in Ankara temaslarında, Fırat’ın doğusundaki gelişmeler de masaya yatırılacak. Ankara, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda DEAŞ ve Esad rejiminin olası saldırılarını bahane ederek Türkiye sınır hattında Tel Abdyad ve Kobani yakınlarında gözlem noktaları kurmasını, “Terör örgütü PYD/YPG’ye koruma kalkanı” olarak değerlendirerek sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Fırat’ın doğusunu terör unsurlarından arındırmada kararlı olunduğu mesajını vermişti. Jeffrey ile görüşmelerde Türk ve ABD askerlerini şimdiye kadar dört kez yaptığı ortak devriye başlamasına rağmen halen PYD/YPG hakimiyetinde olan Menbiç (Münbiç) konusu da görüşülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!