İdlib güneyine ağır bombardıman

Güncelleme Tarihi:

İdlib güneyine ağır bombardıman
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 08:30

Astana süreci çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi olmasına rağmen Esad rejimi, son bir haftadır İdlib’in güneyinde yerleşim merkezlerine yönelik varil bombası saldırılarını yoğunlaştırdı. Şubat ayından bu yana can kaybının 200’ü bulduğu belirtilirken, Şam güçlerinin TSK’nın Morek’teki gözlem karakoluna 1 km mesafede olduğu da öne sürüldü.

Haberin Devamı

SURİYE’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı rejim güçlerinin İdlib’in güneyine yönelik yılbaşında başlattığı saldırıları, son bir hafta içinde yoğunlaştırdığı ve bölgede çok sayıda yerleşim merkezini varil bombaları ile vurduğu iddia edildi.

Türk güvenlik kaynakları, rejim güçlerinin özellikle Latamina, Lahaya ve Morek’te yoğun saldırılarda bulunduğu bilgisini paylaştı. Yerel kaynaklar, Esad güçlerinin Morek’teki Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait 9 numaralı gözlem kulesine yaklaşık 1 kilometre mesafede olduklarını öne sürdü. Türk kaynaklar bu iddiayla ilgili “Bizim gözlem kulelerimize yönelik bir saldırı yok. Ancak güneyde rejimin yoğun bir baskı yaptığı bilgisi doğru. Rejimin amacı güneydeki sivil halkı içeriye ve Türkiye sınırına doğru göçe zorlamak” demekle yetindi. TSK kısa süre önce bölgeye beton bariyerler götürerek, özellikle güney hattında bulunan 6 gözlem noktasının etrafındaki güvenlik çemberini güçlendirmişti. Risk altındaki gözlem noktaları geceleri de aydınlatılmaya başlanmıştı. Türk yetkililer, “Rejimin baskısı Rusya ile konuşulmuyor mu” sorusuna da, “Konuşuluyor. Ancak Rusya tarafı Esad’ı terörist unsurlarla mücadele ediyor diye savunuyor. Oysa rejim bilinçli olarak sivilleri vuruyor” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

RUSYA VE İRAN DESTEĞİ

Rejimin İdlib’in güneyinde Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) en etkili silahlı grubu olan ancak Ulusal Kurtuluş Cephesi içinde yer almadığı ifade edilen Ceyş el İzze mensupları ile çatıştığı bildirildi. Yerel kaynaklar, Ceyş el İzze’nin başta Hama’nın kuzey kırsalında rejim güçlerine kayıplar verdirdiğini ancak İran destekli milisler ve Rusya’nın hava desteği sonucu son bir hafta içinde hakimiyetin rejim güçlerine geçtiğini söyledi. Aynı kaynaklar rejim birliklerinin yer yer İdlib’de ağır silahlardan arındırılması planlanan 10-15 kilometre derinlikteki hatta kadar girdiklerini ve buralardan top atışları yaptığını öne sürdü. Rejim güçlerinin şubat ayında saldırılarını yoğunlaştırmasından bu yana bölgede yaşamını yitiren sivil sayısının 200’e yaklaştığı savunuldu.

Haberin Devamı

EL BAB’TA SALDIRI

Öte yandan, Suriye’nin Halep vilayetine bağlı el Bab ilçesinde dün bomba yüklü motosikletin patlatılması sonucu 8 sivil yaralandı. ÖSO’ya bağlı güvenlik birimleri, saldırının terör örgütü YPG/PKK tarafından düzenlendiği ihtimali üzerinde duruyor. TSK ve ÖSO’nun Fırat Kalkanı Harekâtı’yla Şubat 2017’de terörden arındırdığı El Bab, YPG/PKK’nin elindeki Tel Rıfat ve Menbiç ilçeleri arasında bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!